Laden Evenementen
Evenementenreeks Evenementenreeks: Afrovibes festival

Afrovibes Foundation brengt de 18e editie van het Afrovibes Festival. Voorstellingen van actuele eigenzinnige makers uit Namibië, Zuid-Afrika, Mozambique, Zimbabwe, Tanzania, Nigeria, V.S. en Nederland. Live in theaters in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Bosch met dans, theater, spoken word, muziek, beeldende kunst en mode.

FESTIVAL THEMA – SHIFTING SPACES | TILTING TIMES

Klimaat, grenzen, migratie, Black Lives Matter, democratie, alles lijkt te schuiven en te kantelen. Wat we vandaag doen beïnvloedt onze toekomst. Wie neemt ruimte in, wie maakt plaats? Afrikaanse kunstenaars werken op het breukvlak van deze grote veranderingen. Voor hen zijn de verschuivingen in onze wereld en kantelingen in ons denken ook een afrekening met het verleden om ons denken en onze houding in het heden te kunnen veranderen. Over wie we zijn, denken te zijn en misschien zouden willen zijn. Het is de kracht van verandering die Afrovibes dit jaar op de voorgrond plaatst met dans, theater, spoken word, muziek, mode en beeldende kunst.

Selectie NEHANDA – dans & performance | Zimbabwe, V.S. | regie Nora Chipaumire

De Zimbabwaanse verzetsstrijdster Charwe Nyakasikana leidde eind 19e eeuw een opstand tegen de Britse bezetting van Zuid-Rhodesië, het huidige Zimbabwe. Zij werd geïnspireerd door de mythe van Nehanda, een in Zimbabwe vereerde geest. Samen met vier medestrijdsters werd zij gevangengenomen en na een proces in 1898 ter dood veroordeeld waarna haar beenderen werden overbrachten naar Groot-Brittannië. Haar laatste woorden waren ‘My bones will rise again.’ In Nehanda beelden drie dansers en twee muzikanten met dans en performance deze rechtszaak uit en roepen op tot teruggave van de beenderen. De voorstelling is een dans radiohoorspel, geïnspireerd op het hoorspel ‘War of the Worlds’ van Orson Welles uit de jaren ’30. Aanvang: 1 oktober om 19:45 uur en 2 oktober om 20:45 uur