Laden Evenementen

Slavernij behoort nog steeds niet tot het verleden, maar vindt zijn weg vandaag de dag in de vorm van (seksuele) uitbuiting van mensen en onmenselijke arbeidsomstandigheden in landen van over de hele wereld.

Moderne slavernij
Welke vormen van hedendaags slavernij zijn er? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? En welke impact maakt het slavernijverleden op hedendaagse slavernij? Samen met vooraanstaande academici, kunstenaars, denkers en activisten onderzoeken wij de relatie tussen historische en moderne slavernij.

Social media als katalysator voor het gesprek
Eind 2018 werd social media overspoelt met video’s van hedendaagse slavernijpraktijken in Libië. Deze video’s werden verspreid om solidariteit te verzamelen, om steun te vragen van sociale bewegingen, mondiale bestuursorganen en nationale staten. De morele verontwaardiging die op sociale media naar voren kwam stond niet los van de geschiedenis, met veel mensen die deze ontmenselijkende praktijk verbinden met eerdere vormen van slavernij en gewelddadige dwangarbeid. Moderne slavernij is de term die wordt gebruikt om diverse hedendaagse vormen van ontmenselijking en uitbuiting te beschrijven, waaronder mensenhandel, voornamelijk onder vrouwen en kinderen, voor seksuele uitbuiting of uitbuiting onder onmenselijke arbeidsomstandigheden.

Sprekers
• Researcher Daphina Misiedjan (Utrecht University)
• Researcher Lennon Mhishi (Liverpool University)
• Marina Otero-Verzier (Director Research & Development, Het Nieuwe Instituut)
• Ferdi Thajib (Kunci collective)

Praktische informatie
Wanneer: 2 oktober
Waar: Lichthal
Tijd: 19.30-22.00 uur
Tickets: € 8,-
Engelstalig programma
De museumkaart is niet geldig voor dit event.