Laden Evenementen

Tijdens deze artist talk gaat Raul Balai, gastcurator van de tentoonstelling Mental!, in gesprek met Frederick Calmes en andere kunstenaars bij wie Afro religie een rol speelt in hun werk. Over wat voor hen de waarde is van religie en spiritualiteit, welke rol het speelt in hun leven en welke plek het heeft in hun werk.

Eén van de kunstenaars die onderdeel is van de expositie Mental! is Frederick Calmes. Geboren op Haïti en op Curaçao opgevoed, woont en werkt hij tegenwoordig in Amsterdam. Hij praktiseert de Afro-Haïtiaanse religie Voodoo en heeft een sterke geloof in de realiteit van vorige levens. Hij noemt zichzelf een “gastheer” voor de meerdere kunstenaars die in hem leven, waaronder Hiro Kami, Darcko Koi, Jack Noir, KonKonshu en Freda Alexandra. Mental! is de eerste expositie waarbij een totaal overzicht wordt getoond van al deze verschillende kunstenaars.

Er zijn vele niveaus en vormen van mental slavery. Over het algemeen vinden deze hun oorsprong in het westers kolonialisme en de daarbij behorende slavernij. Deze systemen vormen onder andere de basis voor hoe onze economie georganiseerd is, hoe maatschappelijke klassen zich tot elkaar verhouden, hoe we omgaan met sekseverschillen en gender, heersende schoonheidsidealen en zijn

de geboortekamer van de huidige concepten van ras en racisme. Ook op het gebied van de religie en spiritualiteit zien we dat de invloed van de koloniale periode ervoor zorgt dat onze blik sterk is gekleurd. Velen zien Afro-religie zoals bijvoorbeeld Winti, Condomblé of Voodoo nog steeds als afgoderij of fout.

Toegang: Gratis
Inloop: 13.30 uur