Laden Evenementen

Bénin Vibrations

In drie choreografieën worden de moderniteit, diversiteit en authenticiteit van het gezelschap getoond. Twee werken van jonge makers zijn voortgekomen uit een choreografie traject begin dit jaar. Het derde stuk is een ouder ensemblewerk gemaakt door Le Grand Cru.

PROGRAMMA:

*ALGORITHME*

In het tijdperk van het internet is het blootleggen van seksualiteit op sociale netwerken, cyberpesten, en nepnieuws verontrustend. Iedereen wil er goed uitzien, succesvol zijn, het maakt niet uit of we iemand anders worden. Wat trekt ons aan en houdt ons vast in deze virtuele, valse wereld? ‘Algorithme’ is een reflectie op de grenzen van intimiteit in het digitale tijdperk.

*Le Bien et le Mal*

Er wordt gezegd dat tweelingen al in de baarmoeder met elkaar in oorlog zijn. Menselijke relaties bestaan voortdurend uit de wens om te domineren, uit onenigheid, onrechtvaardigheid en ongelijkheid. Een kritisch, fysieke aanklacht tegen machtsmisbruik, discriminatie en hegemonie van de ene natie over de andere.

* Gendarme Couché*

In het stedelijke leven van Benin botsen oude tradities met moderne opvattingen. In ‘Gendarme Couché’ (verkeersdrempel) worden beide kanten zichtbaar. Voortjagend en afremmend wordt deze dynamiek getoond in een spannende fysieke dialoog waarin de complexe percussieritmes uit de Beninse cultuur samenvallen met en botsen op de pulserende pianomuziek van John Adams.

De voorstellingen worden in de periode in Nederland omlijst met workshops door het gezelschap.

Aanleiding voor de tournee van Bénin Vibrations in Nederland is tweeledig. De voorstelling wordt gepresenteerd i.h.k.v. Kosmogenie, een grote overzichtstentoonstelling van hedendaagse Afrikaanse kunstenaars in het Cobra Museum (7 oktober 2022-8 januari 2023) uit de Zinzou-collectie. Deze collectie is in Benin tot stand gekomen. Daarbij is oktober uiteraard de Black Achievement maand waarin wij aandacht vragen voor rol van het gezelschap als motor van emancipatie in Benin.