Laden Evenementen

Josephine Baker, Suzanne Césaire, Frida Kahlo, en Paulette en Jeanne Nardal; deze vijf vrouwen staan centraal in het nieuwe werk Le retour des femmes colibris van Patrica Kaersenhout. De film is onderdeel van haar solotentoonstelling The Third Dimension. Vergeten verhalen van vrouwen van kleur, te zien van 7 oktober tot en met 20 november op een bijzondere locatie in Amstel III.

Négritude-beweging
Le retour des femmes colibris is de naam van de film die Kaersenhout heeft ontwikkeld, in samenwerking met CBK Zuidoost. Daarin ensceneert de maker een fictieve ontmoeting met vijf vrouwen, die een onzichtbare rol speelden binnen de Négritude-beweging, een belangrijke organisatie voor de zwarte emancipatie. Deze vrouwen hadden historisch gezien aanwezig kunnen zijn bij het legendarische, vierdaagse Eerste Internationale Congres van Zwarte Schrijvers en Kunstenaars. Dat vond in 1956 plaats in het Amphithéatre Descartes aan de Sorbonne.

Onderbelichte rol
Het was een van de belangrijkste bijeenkomsten van zwarte intellectuelen in de twintigste eeuw. Maar vrouwen ontbraken, al hadden ze wel een rol in de organisatie. Kaersenhout wil die onderbelichte rol corrigeren. Ze voert de vijf vrouwen in kwestie op in mannenpakken (controversieel in de negentiende eeuw), gemaakt van Vlisco-stof, een verwijzing naar het Nederlandse koloniale verleden.

Overzichtstentoonstelling
De film wordt vertoond in een aparte ruimte in een voormalig kantoor aan de Hettenheuvelweg 8 in Amstel III. In een belendende zaal is een grote overzichtstentoonstelling te zien. Het is een selectie van ongeveer zestig kunstwerken uit elf verschillende series. Deze sluit inhoudelijk aan bij de grotere thematiek van de film: het zichtbaar maken van zwarte vrouwen die systematisch zijn genegeerd, gekleineerd of overgeslagen in de westerse geschiedschrijving.

The Third Dimension van Patricia Kaersenhout is de tweede solotentoonstelling die CBK organiseert in samenwerking met een kunstenaar. In 2019 – voor de pandemie – was het Charl Landvreugd die met zijn installatie Movt. nr 10 Ososma de tongen in de kunstwereld losmaakte.

Over de kunstenaar
Patricia Kaersenhout onderzoekt in haar werk hoe haar Surinaamse achtergrond zich verhoudt tot haar opvoeding in de West-Europese cultuur. Ze laat zien hoe de Afrikaanse diaspora en kolonialisme leidden tot onzichtbaarheid van groepen mensen. Met haar projecten geeft ze een stem, kracht en waardigheid aan degenen die zijn vergeten.

CBK Zuidoost
Anton de Komplein 120
Amsterdam, 1102DR

7 oktober | 08:00 – 20 november | 17:30

Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13 – 18.00 uur.
https://www.cbkzuidoost.nl/tentoonstellingen/nu-en-verwacht/the-third-dimension-patricia-kaersenhout/