Laden Evenementen

“Het levenswerk van Rita Maasdamme (1944-2016) bestaat uit ruim 200 handgemaakte stoffen poppen die de koloniale geschiedenis en het dagelijkse leven in Suriname, Curaçao en Aruba verbeelden. Op zaterdag 15 oktober opent de tentoonstelling De Maasdamme Collectie in het Amsterdam Museum, waarin maar liefst 17 driedimensionale historische scènes met ruim 130 van deze creaturen te zien. De diorama’s vertellen de bezoekers op unieke manier over de Nederlandse koloniale invloeden in Suriname, Curaçao en Aruba, waarbij de nadruk ligt op het leven van tot slaafgemaakte mensen, Marrons, en inheemse gemeenschappen.

 Maasdamme werd geboren op Aruba uit Surinaamse ouders die naar Aruba geëmigreerd waren en begon als negenjarig meisje al met het maken van stoffen poppen met bijbehorende klederdracht. Maasdamme verhuisde in 1963 voor de modevakopleiding naar Amsterdam. Vanaf de jaren ‘80, in een tijd waarin nog niet veel werd gesproken over het koloniale verleden, begon ze met het verbeelden van de slavernijgeschiedenis die zij en vele andere leeftijdsgenoten hier en in de voormalige koloniën niet op school onderwezen hadden gekregen.  

Tijdens de opening op 15 oktober eren we Rita Maasdamme’s levenswerk en de grote zorg die ze droeg voor haar collectie, waarin onderbelichte geschiedenissen in stof en draad worden verbeeld.”

Alleen op uitnodiging! Aanmelden kan bij Julia Tangermann- j.tangermann@amsterdammuseum.nl