Laden Evenementen

Kon ta bai?

Het Koninkrijk der Nederlanden reikt verder dan Groningen of Maastricht. Aan de andere kant van de Atlantische sloot ligt een tropisch gebied dat voor altijd aan ons land verbonden blijft. Een verbondenheid die veelal mooi, vaak lastig en soms pijnlijk kan zijn. 

Want hoe is het om als Nederlander je hart verpand te hebben aan de Arubaanse kust, in plaats van de Amsterdamse gracht? Waar hoor je nu écht bij als je een dubbele identiteit met je meezeult? En hoe navigeer je in een dominant blanke maatschappij?

Op deze avond staan de verhalen van Caribische filmmakers centraal. Aan de hand van drie hedendaagse films – Pariba, Patroon en Tom Adelaar – tonen we een breed spectrum van Caribische perspectieven. Verhalen over identiteit en heimwee, maar ook over het gemoedelijke leven op een tropisch eiland waar een groot deel van de bevolking sneeuw nog nooit in levende lijve heeft gezien.

De Curaçaose percussionist en componist Vernon Chatlein verzorgt een muzikale omlijsting bij de avond en vult de intermezzo’s tussen de films met prachtige ritmes. In zijn muziek maakt hij gebruik van veldopnames die antropoloog Pater Brenneker en literair kunstenaar Elis Juliana van oude liederen en verhalen op Curaçao maakten.

Cineville-kaarthouders kunnen bij vertoon van hun pas aan de kassa dit programma voor 5 euro bijwonen. 

PARIBA

Het eilandleven is rustig en ongemoeid. Maar een eiland als Aruba is klein, even groot als Texel. Wie verder wil studeren, moet uitwijken naar Nederland of de Verenigde Staten. Ieder jaar verlaten honderden jongeren het eiland om in Nederland te studeren. Pariba van Aramis Garcia Gonzalez en co-regisseur Elise van der Linde is een prachtige slice of life kortfilm over een Arubaanse student die nog een laatste keer met haar beste vriendin over de stoffige autowegen van het eiland scheurt, voor ze vertrekt – een feit dat als het zwaard van Damocles boven hun hoofden hangt.

Speelduur: 11 minuten | Papiaments gesproken, Engels ondertiteld

PATROON

De tweede film Patroon is de HKU-afstudeerfilm van Arubaanse filmmaker Mario Michael Gonsalves en schetst het leven aan de deze kant van de Atlantische sloot. Het decor is de concrete jungle van de Bijlmer. De film illustreert de problemen waar sommige jongeren mee te maken krijgen wiens ouders zijn opgegroeid in een andere cultuur. Eenmaal in dit koude kikkerland, worstelen velen met hun identiteit.

Speelduur: 16 minuten | Grootste deel Nederlands, maar ook Papiaments, Spaans en Engels. Engels ondertiteld

TOM ADELAAR

De film Tom Adelaar van Gonzalo Fernandez en de Surinaams-Kaapverdische Ashar Medina illustreert wat er gebeurt wanneer de Surinaamse Sharif een oer-Hollandse naam aanneemt om meer sales te scoren bij het callcenter waar hij werkt. Hij verdient goed en wordt uiteindelijk geaccepteerd, maar hoeveel van zijn eigen identiteit is hij bereid op te offeren?

Speelduur: 53 minuten | Nederlands gesproken, Engels ondertiteld