Laden Evenementen
Op de Dag van de Marrons 2021 staan de vrouwelijke helden centraal. De vrouwen die de moed hadden de slavernij te ontvluchtten en in staat waren jungle leefgemeenschappen draaiende te houden met hun kennis van geneeskrachtige planten, om mensen die zwaargehavend de plantages waren ontvlucht weer op te lappen en met de in hun haar meegesmokkelde zaden voedsel te kunnen verbouwen. Ze voerden de rituelen uit om de krijgers van kracht en vastberadenheid te voorzien en terug te keren naar de plantages om andere broeders en zusters uit slavernij te helpen ontsnappen. Zulke vrouwen waren Makato en de moeder van de meest bekende Marron verzetsstrijder Boni. Zij staan symbool voor alle vrouwen die de burgeroorlog en de slachting in Suriname tussen 1986 en 1992 via Frans-Guyana zijn ontvlucht en uiteindelijk een nieuw bestaan hebben opgebouwd. En ook in Nederland brengen moeders strijders voort zoals marronzoon en voormalig wereldkampioen kickboksen Remy Bonjasky.

Alles wat gepaard gaat met het draaiende houden van een leefgemeenschap in de Amazone worden weergegeven in verschillende korte performance acts. Vier verhalen over vrouwelijke helden en de performance acts vormen de nieuwe theatervoorstelling Makato. De Vredeslezing, het plengoffer en de krutu dialoog zijn vaste onderdelen van het programma.

Voor de kinderen is er een parallelprogramma onder deskundige begeleiding. Ze krijgen een workshop over de vertelkunst Mato en ze zien de familievoorstelling Tori van HNTjong.

Aanvang: 16:00 uur

Tickets: via www.hnt.nl