Laden Evenementen

Over ‘verleidster’ Cleopatra heb je vast wel gehoord op school. Maar leerde je ook over Khadija bint Choewailid of Suze Groeneweg? Terug naar de schoolbanken! Net als vorig jaar maakt Aldith Hunkar ons wegwijs in de onderbelichte geschiedenis van de vrouw. 

De mensheid heeft altijd voor de helft uit vrouwen bestaan. Waarom zijn ze dan haast onzichtbaar in de geschiedenisboeken? Als vrouwen al op het toneel verschijnen, is het vaak als archetype: ‘de hoer’, ‘de heks’, ‘de heldin’.

Zo staat in de literatuur vooral beschreven hoe Cleopatra halfnaakt voor Julius Caesar stond te kroelen en wordt het feit dat de machtige koningin van het oude Egypte belangrijke politiek-strategische relaties aanging met de heersers van Rome vaak slechts tussen neus en lippen vermeld. De geschiedenislessen van educatieplatform F-site brengen verandering in de eenzijdige beeldvorming en zetten (onbekende) historische vrouwen in de schijnwerpers.

Tijdens de De 2e Geschiedenisles die je nooit hebt gehad! geven Eveline van Rijswijk en Rajae El Mouhandiz ieder college over een historische vrouw en onderzoeken ze hoe mondig, machtig of moordzuchtig ze daadwerkelijk was. 

Eregast deze avond is Maria Liberia Peters. Zij was in de jaren tachtig en negentig premier van de Nederlandse Antillen. Daarmee is ze de eerste langzittende vrouwelijke premier binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Peters leidde de vrouwenbeweging van de Partido Nashonal di Pueblo (PNP) en werd later de leider van deze partij. Ze is in Nederland op uitnodiging van Atria naar aanleiding van de tentoonstelling De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme.

Maria Liberia Peters zal een korte geschiedenisles geven over haar loopbaan als vrouwelijke premier. Daarnaast wordt zij geïnterviewd door onze moderator Aldith Hunkar.

Ook dit jaar wordt de kennis van het publiek weer getest middels een quiz. Wat weet jij over belangrijke vrouwen in de geschiedenis?

Dit programma wordt georganiseerd door F-site en De Maand van de Geschiedenis in samenwerking met Van Gisteren en Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis.