Laden Evenementen

Het kunstenaarscollectief van Sites of Memory heeft voor de kunstinstallatie ‘Decoding the Atlantic World’ in Het Scheepvaartmuseum de internationale seinvlaggen opnieuw vormgegeven en gecombineerd met videowerk. Decoding the Atlantic World bevraagt maritieme geschiedenis en de rol die ze speelt in verleden, heden en toekomst. Door het uit elkaar trekken en aanpassen van de seinvlaggen, stellen de kunstenaars vragen over macht, taal en eigenaarschap.

Het collectief laat in de installatie verhalen horen over landen rondom de Atlantische oceaan die in het verleden gekoloniseerd zijn door Nederland. De geschiedenis die deze landen verbindt, wordt vaak bekeken door een ‘westerse bril’. Dat is niet de enige manier om ernaar te kijken.

Decoding the Atlantic World van het kunstenaarscollectief van Sites of Memory is de gehele Black Achievement Month te bezoeken in Het Scheepvaartmuseum. De instalatie werd op 1 juli, met keti koti, geopend en loopt nog tot januari 2023. De opstelling is de eerste in een reeks ‘Atlantische vensters’ waarin kunstenaars hun kijk geven op de maritieme geschiedenis van het Atlantisch gebied. Ze leggen daarbij verbanden met het hier en nu, en met de bijzondere locatie van Het Scheepvaartmuseum.

Tijdens de herfstvakantie (15 t/m 30 oktober) is er dagelijks een familieactiviteit gebaseerd op de vlaggen en codes van de kunstenaars van Sites of Memory. Families met kinderen maken kleurrijke vlaggen: welk dier verbeeldt het beste jouw dromen, op jouw vlag? En hoe maak je een ‘seinvlag’ die voor meer staat dan alleen één letter of land?

Op zondag 30 oktober is er een artists’ talk met de kunstenaars van Sites of Memory op zaal, bij de voorwerpen waarnaar ze in de kunstinstallatie verwijzen. (meer informatie over de talk volgt op www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen)

Meer informatie over de tentoonstelling, de verschillende activiteiten, openingstijden en prijzen: https://www.hetscheepvaartmuseum.nl