Laden Evenementen
In juni 2020 gingen meer dan 50.000 mensen de straat op in alle provincies van Nederland tijdens de #BlackLivesMatter protesten. De afgelopen tien jaar is er met de anti-zwarte piet beweging een beweging ontstaan die een vuist heeft gemaakt tegen institutioneel en anti-zwart racisme. Het besef groeit dat ook Nederland worstelt met zijn eigen erfenis van het koloniale verleden, en dat dit aangepakt moet worden.

HET ZWART MANIFEST 

Vanuit deze beweging is het Zwart Manifest ontstaan: een ‘levend document’ met concrete adviezen en eisen van en voor Zwarte gemeenschappen over het aanpakken van racisme en ongelijkheid in verschillende sectoren zoals het onderwijs, de arbeidsmarkt en kunst en cultuur.

EXPO: BLACK MANIFESTO

Hoe kunnen we diepgewortelde structuren van ongelijkheid doorbreken? Wat is de rol van kunstenaars, creatievelingen en schrijvers om verandering teweeg te brengen? Hoe kunnen we samen de beweging in gang houden om het Zwart Manifest te manifesteren?

Kunstenaars Chimira Obiefule, Rossel Chaslie en het duo Jonathan Hoost en Youandi hebben op een creatieve manier uiting gegeven aan het manifest. Schrijvers Akú Anan, Bart Krieger, Jillian Emanuels, Mungayende Helene Christelle, Phaedra Haringsma, Princess Attia & Sherilyn Deen schreven vanuit verschillende perspectieven over Zwarte gemeenschappen in Nederland.

Van 21 oktober t/m 16 januari 2022 is de expositie ‘Black Manifesto: het manifesteren van verandering’ te zien, ervaren en bezoeken bij OSCAM in Amsterdam Zuidoost. Bezoekers worden uitgenodigd om bij te dragen aan het manifest door ideeën te delen over hoe we institutioneel en anti-zwart racisme kunnen bestrijden en structurele verandering kunnen manifesteren.

Meer informatie op: www.theblackarchives.nl

Entree is gratis