Laden Evenementen
Hoe kun je koningin worden van een ver land dat je helemaal niet kent? Als een Surinaamse jongen met de bijna-koningin Wilhelmina in gesprek zou gaan over de Gouden Koets, hoe zou dat dan gegaan zijn?

Wat geef je een prinses die alles al heeft? Prinses Wilhelmina wordt op haar achttiende tot Koningin der Nederlanden gekroond. De Amsterdammers zamelen geld in. Hun cadeau is een dure gouden koets, met op de zijkant afbeeldingen van de geschiedenis van Nederland. Maar… de prinses vindt al dat goud vreselijk ouderwets. Op de dag van haar kroning rijdt ze liever door de stad in de moderne open Crème Calèche-koets, die ze kreeg van haar moeder Emma. Iedereen komt kijken, ook Kwadjo.

Kwadjo is een gewone jongen. Dat vindt hij zelf tenminste. Maar niet lang geleden kwamen er meer mensen naar hém kijken dan naar prinses Wilhelmina. Wel een paar miljoen. Samen met andere mensen uit Suriname werd hij in 1883 tentoongesteld in het Nederlandse koloniale paviljoen van de wereldtentoonstelling in Amsterdam. Na de wereldtentoonstelling is Kwadjo in Nederland gebleven. Hij woont in Amsterdam, en hoort niet meer bij de tentoonstelling. Toch staart iedereen op straat nog naar hem. Soms wijzen ze hem na.

Op een dag ontmoeten Kwadjo en Wilhelmina elkaar bij de Gouden Koets. Op de linkerkant staat een schildering met tussen de halfnaakte zwarte mensen een jongetje. Hij lijkt op Kwadjo. Op een troon zit een witte jonge vrouw. Ze lijkt op Wilhelmina. Meer dan een eeuw nadat prinses Wilhelmina de koets cadeau kreeg, maken mensen ruzie over deze schildering op de Gouden Koets. De voorstelling laat zien dat je de geschiedenis niet kunt veranderen, maar de toekomst wel. Als je maar durft.

Aanvang: 15:00 uur

Tickets: via www.theaterrotterdam.nl