Laden Evenementen

Curaçaose volkstoneel en antiqueer geweld i.s.m. De Balie, Vereniging Antilliaans Netwerk en Black Achievement Month

Het scheldwoord ‘mariku’, Papiaments voor homo of flikker, is een rijk vloeiend scheldwoord in populaire theatervoorstellingen op Curaçao, de komedianan. Ook verschijnen er stereotyperende personages ten tonele, zoals een uitvergroting van een vrouwelijke homoseksuele man, een transvrouw of een dragqueen. Wat is de rol van het theater in het versterken of bevragen van vooroordelen over LHBT+ minderheden?

Wigbertson Julian Isenia (Julian) onderzoekt de beeldvorming rondom de ‘mariku’ in komedianan op Curaçao. Hij analyseert hoe theaterregisseurs de mariku inzetten als clown, als buitenbeentje en als iets om de draak mee te steken. Tegelijkertijd laat Isenia zien hoe we in dit personage ook handelingen kunnen herkennen die de algemene orde uitdagen.

Tijdens de Black Achievement Month gaat hij in gesprek met theatermakers, acteurs en cultuurwetenschappers. Wat is de rol van het theater in het versterken of bevragen van vooroordelen? Hoe zien lhbt+ minderheden zichzelf gerepresenteerd in theatervoorstellingen op Curaçao? En hoe proberen zij zich te ontworstelen aan een stereotype constructie van lhbt+ personages?

Informatie: www.debalie.nl

Prijs: €13,50