Laden Evenementen

In het kader van de Black Achievement Month heeft het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) een tweetal films geselecteerd. De films worden vertoond in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In Filmhuis Den Haag vindt op zaterdag 19 oktober de vertoning plaats van Soundtrack of a Revolution.

“Het was goede onrust. Het was noodzakelijke onrust.” Congreslid John Lewis was in de jaren zestig een van de voorvechters van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging die met vreedzame acties vocht voor afschaffing van de apartheid. Onlosmakelijk verbonden met die strijd was de zwarte muziek, de nummers die van generatie op generatie werden doorgegeven. Muziek was niet zo maar muziek, het was een oraal verslag van de zwarte geschiedenis.

Soundtrack for a Revolution laat met interviews, historische fragmenten en nieuwe optredens van vrijheidsliederen zien wat het belang was van die muziek voor de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, maar ook voor de tienduizenden die vanuit de hele Verenigde Staten naar het zuiden trokken om te helpen protesteren. Het was de muziek die solidariteit bracht, aldus een van de getuigen in de film.

Soundtrack for a Revolution laat iconen van de burgerrechtenbeweging aan het woord, zoals Julian Bond en Andrew Young, en vertelt over de cruciale gebeurtenissen die uiteindelijk leidden tot de afschaffing van de rassenscheiding en invoering van het algemeen kiesrecht: de March on Washington, de sit-ins en de moord op Martin Luther King.