Laden Evenementen
Met Keti Koti dit voorjaar heeft de gemeente Amsterdam als eerste gemeente in Nederland officiële excuses gemaakt voor de belangrijke rol die de stad speelde in ons slavernijverleden. 28 oktober vieren we zwart erfgoed en staan we stil bij de duistere bladzijden uit onze geschiedenis tijdens de Black Heritage Night op de Vrije Universiteit Amsterdam. Met onder meer de Martin Luther King Lezing door Jennifer Tosch, de opening van de expositie ‘Constructing Space’ en de vertoning van de documentaire ‘A filmed record, from Montgomery to Memphis’ belooft het een inspirerende avond te worden.

In de expositie ‘Constructing Space’ bevragen studenten de koloniale banden van de erfgoedcollecties en trekken dit naar het heden. De expositie is een samenwerking tussen Quinsy Gario, Gyonne Goedhoop, de VU-erfgoedcollecties en VU Diversity Office. Gario is een Curaçaos-Nederlands dichter, kunstenaar en activist. Goedhoop is cultureel adviseur op het gebied van erfgoed en inclusiviteit.

Kunstenaarscollectief Circus Andersom presenteert hun onderzoek naar diversiteit, angst en verlangen binnen de VU.

Vervolgens kun je luisteren naar de Martin Luther King Lezing door Jennifer Tosch. Jennifer Tosch is oprichter van Black Heritage Tours in Amsterdam en New York, medeoprichter van de Sites of Memory Foundation en lid van het Mapping Slavery Project Nederland. Als auteur leverde zij een bijdrage aan diverse boeken over de Nederlandse koloniale geschiedenis Amsterdam Slavery Heritage Guide (2014); Dutch New York Histories (2017) en Netherlands Slavery Heritage Guide (2019). Na haar lezing gaat Tosch onder leiding van Nicole Terborg in gesprek met Mitchell Esajas en Jessica de Abreu over het belang van multiperspectiviteit in het publieke debat. John Leerdam schuift later aan om een introductie te geven op de documentaire die aansluitend op het programma te zien is in de zalen van Rialto.

Rialto programmeert daarna de allereerste Nederlandse bioscoopvertoning van ‘A filmed record, from Montgomery to Memphis’, de Oscar genomineerde documentaire over Dr. Martin Luther King Junior.

Kortom een veelzijdig en bruisend programma in samenwerking met Black Achievement Month, de stichting Martin Luther King Lezing, New Urban Collective, Rialto en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Datum en tijd: 28 oktober | 19:00 – 01:00

Locaties:

VU-hoofdgebouw | De Boelelaan 1105 | Amsterdam

Tentoonstelling ‘Constructing Space’ | vitrines naast de UB eerste verdieping

Martin Luther King Lezing | aula

Toegang: gratis

NU-gebouw | De Boelelaan 1111 | Amsterdam

Documentaire | Rialto Zalen

Programma:

19:00 – 20:00 Opening expositie ‘Constructing Space, dekolonisatie van VU Erfgoed’ en voordracht genomineerden van de Martin Luther King Spoken Word prijsvraag, doorlopende presentatie Circus Andersom ‘Room for fear and longing’

20:00 – 20:20 Martin Luther King Lezing door Jennifer Tosch

20:20 – 20:35 Nagesprek lezing met New Urban Collective

20:35 – 20:40 Bekendmaking winnaar Martin Luther King Spoken Word prijsvraag

20:40 – 20:50 Voorgesprek vertoning documentaire ‘A filmed record, from Montgomery to Memphis’ met New Urban Collective en John Leerdam

21:00 – 24:00 Vertoning ‘A filmed record, from Montgomery to Memphis’

Tickets: via www.vu.nl/mlk