Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Liefdevol portret van dichter, schrijver en burgerrechtenactivist Maya Angelou (1928-2014) die aan de zijde van Martin Luther King Jr. en Malcolm X een belangrijke rol speelde in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Als auteur van onder meer autobiografische romans, toneelstukken en filmscenario’s drukte zij een enorme stempel op de (Afro-)Amerikaanse cultuur.

Documentairemakers Bob Hercules en Rita Coburn Whack laten – aangevuld met citaten van bewonderaars als Bill Clinton en Oprah Winfrey – Angelou grotendeels zelf haar indrukwekkende levensverhaal vertellen. Openhartig blikt ze terug op haar moeizame jeugd in het gesegregeerde Arkansas. Op jonge leeftijd werd ze misbruikt door de vriend van haar moeder, waarna ze vijf jaar niet zou spreken – een periode waarin ze ook haar liefde voor literatuur en poëzie ontwikkelde.

Zonder gêne vertelt ze over het verlies van haar maagdelijkheid, haar vroegere carrière als prostituee, nachtclubdanseres en calypso-icoon en haar roerige liefdesleven. Deze documentaire is een pleidooi voor een uitbundig en vol leven, zonder schaamte of spijt. Deze film wordt ingeleid door IDFA programmer Raul Niño Zambrano

IDFA

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en het NiNsee hebben in het kader van de Black Achievement Month de handen ineen geslagen om een duurzame samenwerking op het gebied van filmprogrammering aan te gaan. IDFA streeft naar een inclusieve documentaire industrie en een evenwichtige representatie van zowel makers als verhalen. Gezamenlijk presenteren IDFA en NiNsee vier documentaires binnen de thematiek van Black Achievement Month.