Laden Evenementen

Movt. Nr.10: Ososma is een solo-expositie van Charl Landvreugd in opdracht van CBK Zuidoost. Landvreugd maakt een nieuw werk op zeer grote schaal dat is gebaseerd op de plattegrond van een Tembe (verzamelnaam voor traditioneel houtsnijwerk en schilderkunst gemaakt door Marrons in de

binnenlanden van Suriname) dat tegelijkertijd de drager vormt van ander (bestaand en nieuw) werk van de kunstenaar. Daarmee is Movt. Nr.10: Ososma een kunstwerk én tentoonstelling in één en is het een platform voor tijdelijke interventies, zoals performances en een publiek programma. Inhoudelijk geeft het een context voor het vaste thema uit het werk van Landvreugd: een reflectie op de culturele hybriditeit als uitgangspunt in de 21e eeuw.

Vervolgens wordt gedurende de twee maanden van het project de ruimte ofwel de doos of het sculptuur (en de overige oude en nieuwe werken) additioneel geladen met betekenis. Dit gebeurt doordat op gezette tijden performances in de ruimte plaatsvinden. In de Afrikaanse en ook Surinaamse traditie is het geven van betekenis aan levenloze voorwerpen door middel van dans en muziek een diep gewortelde traditie. Een traditie die door de tot slaaf gemaakten is meegenomen naar Suriname en daar – net als in Nederland in sommige delen van de Surinaamse gemeenschap – bewaard is gebleven als cultureel gebruik. Zonder die interactie zijn en blijven gekoesterde voorwerpen in eigenlijke zin doods en weinigzeggend. De vier performances die tijdens het project door Landvreugd gerealiseerd worden sluiten aan bij deze performatieve traditie maar hebben tegelijkertijd een autonoom scenario met eigen vormgeving. Landvreugd laat zich bij de performances – uitgevoerd door hemzelf en of andere ‘dansers’ – onder meer inspireren door de dance en club cultuur uit de jaren ’80 en ’90 van de twintigste eeuw; een subcultuur die vanuit vooral de homoscene werd gedragen en vormgegeven. Zo zal, net als in het totaal project, ook het performatieve programma van Movt. Nr.10: Ososma, zich kenmerken door de vermenging van culturele invloeden en tradities. De vier performances worden geprogrammeerd op strategische voor het publiek aantrekkelijke tijdstippen, namelijk op de opening, als programmering tijdens de Black Achievement Month, als activiteit tijdens Museumnacht en als onderdeel van Art Amsterdam.