Laden Evenementen

I.s.m. Gemeente Almere, Mo Hersi, Vereniging Antiliiaans Netwerk en Black Achievement Month

Het beeld van de Almeerse zwemster Enith Brigitha wordt op 15 oktober onthuld in het Lumièrepark in Almere.

De Almeerse Enith Brigitha werd 2x uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar en won in 1976 tijdens de Olympische Spelen in Montreal twee bronzen medailles. Ze is daarmee de eerste vrouw van kleur die een olympische zwemmedaille won. Jaren later werd bekend dat de twee Oost-Duitse atletes die toen zilver en goud wonnen doping hadden gebruikt. Brigitha won toen dus eigenlijk goud.

Dit was veel meer dan een geweldige sportprestatie, het was een historisch moment voor alle mensen van kleur over de hele wereld.  Ze werd lang vergeten, maar nu komt er een standbeeld van zwemster Enith Brigitha.

Het beeld, gemaakt door de Almeerse- Curaçaoënaar kunstenaar Patrick Mezas en wordt op 15 oktober onthuld in het Lumièrepark.

Het wordt tevens ook het eerste standbeeld in Nederland van een vrouw van kleur die een positieve bijdrage heeft geleverd.

Wil je dit historische moment bijwonen aanmelden kan via: www.denieuwebibliotheek.nl

Voorprogramma start om 12:00 uur in de bibliotheek in Almere. Daar zullen een aantal sprekers en ook Enith Brigitha zelf houdt een toespraak.

Daarna lopen we met z’n allen naar het Lumièrepark rond de klok van 13:00. Daar wordt het beeld onthuld om 14:00 uur. Na afloop om 15:00 uur is er een borrel bij Café op 2.