Laden Evenementen

Het openingsprogramma van Afro_Vibes presenteert een selectie van spectaculaire voorstellingen van het festival uit o.a. Zuid-Afrika en Congo. Het welkomstwoord komt van Afro_Vibes artistiek leider Jay Pather die als curator, choreograaf, regisseur, professor aan de University of Cape Town, Director of the Institute of Creative Arts (ICA) en Artistic Director of Siwela Sonke Dance Theatre actief is.

Eerst is een stuk van Venus versus Modernity te zien, een confronterende voorstelling gebaseerd op het pijnlijke verhaal van Sarah Baartman en de exploitatie van het Zwarte vrouwenlichaam. Daarna krijg je een voorproefje van Carré Noir. In deze choreografische performance baseert Elizabeth Tambwe zich op ‘Zwart Vierkant’ van Malevich. We maken kennis met Unravel van visual artist Thania Petersen. In haar performance gebruikt Petersen als Zuid-Afrikaanse moslima het Islamitische wandtapijt om de bedreiging van deze spirituele plek tot uitdrukking te brengen. In zijn geheel zie je tenslotte Amaqhawe, de dansvoorstelling van choreograaf Mzo Gasa en dansers van Sibonelo Dance Project uit Kaapstad gaat over herinneringen, verzet en hoop.

En uiteraard is er na afloop een Afterparty met een guest DJ die je meeneemt op een swingende reis door de Afro sound van vroeger, nu en de toekomst.

Openingsprogramma:

18.30 – Deuren open / exhibition Speak Truth to Power
19:30 – Officiële opening / teasers van het festival programma
21.15  – Amaqhawe door Mzokutuhla Gasa
22:30 – DJ in café

AMAQHAWE

Dansvoorstelling over herinneringen, verzet en hoop

De dansvoorstelling Amaqhawe van de Zuid-Afrikaanse choreograaf Mzo Gasa en dansers van Sibonelo Dance Project uit Kaapstad gaat over herinneringen, verzet en hoop. ‘Amaqhawe’ betekent ‘de helden’ in isiZulu en gaat over het doorzettingsvermogen van jongeren in Zuid-Afrika om dromen waar te maken. Amaqhawe is een provocatieve dansvoorstelling over de strubbelingen van jongeren die opkomen voor hun toekomst, voor betaalbaar onderwijs en een gelijkwaardige samenleving. Het stelt het publiek de vraag in hoeverre wij bereid zijn om te vechten voor waar wij voor staan. Amaqhawe is een oproep voor solidariteit en doorzettingsvermogen.

Choreografie: Mzokuthula Gasa

Land: Zuid-Afrika

Duur: 60 min. 

Deze avond is de opening van Afro_Vibes festival. Bekijk het hele Afro_Vibes programma in het Compagnietheater hier.