Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

‘Het Gezicht van Amsterdam’ is de start van een serie fotoportretten gebaseerd op historische figuren met een donkere huidskleur. Mensen van nu worden geportretteerd alsof zij net uit het verleden zijn gestapt. Voor even spelen ze de rol van Elisabeth Samson of Cupido en Sideron.

Jörgen Tjon A Fong (URBAN MYTH) is door OSCAM uitgenodigd als curator van het project. Hij presenteert de bijzondere beelden en verhalen in een tentoonstelling bij Open Space Contemporary Art Museum in samenwerking met Amsterdam Museum.

Kijk je naar historische kunst in musea dan is het even zoeken naar diversiteit. Tegelijkertijd ontdekken we steeds meer verhalen om te vertellen; van de Surinaamse Elisabeth Samson bijvoorbeeld, die in de 18e eeuw een plantage bezat, tot de Afro-Amsterdammers, die in de 17e eeuw in de Jodenbreestraat woonden. Zij zijn nooit geportretteerd tijdens hun leven omdat dat simpelweg te duur was.

Portretten zijn belangrijk; ze helpen je om een voorstelling te maken van een persoon en dat gaat verder dan gelijkenis. Zo schilderde de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson een fictief portret van Jacoba Paulina Huizum, waarmee hij een verhaal vertelt over de slavernijgeschiedenis. Het kunstwerk is sinds 2016 te zien in het Amsterdam Museum.

Het Gezicht van Amsterdam brengt op een verfrissende manier belangrijke rolmodellen in beeld. De tentoonstelling is van 1 t/m 31 oktober te zien. De opening vindt plaats op 6 oktober.

TOEGANG GRATIS