Laden Evenementen

Een spoken word-concert in het Papiaments

Nieuwe ritmes, nieuwe klanken, nieuwe woorden: tijdens PAPIA wordt het Papiaments ontleed en opnieuw gecomponeerd.

‘Papia’ betekent praten (het gepraat, het gesprek) in het Papiaments, de taal die wordt gesproken op Curaçao, Bonaire en Aruba. De geschiedenis van deze taal is intrigerend, omdat ze ontstaan is in een tijd waarin mensen uit verschillende werelddelen op Curaçao kwamen te wonen. Ondanks grote sociaal-economische ongelijkheid en misstanden, ontstond de noodzaak om op een nieuwe manier met elkaar te communiceren. Het Papiaments is het bewijs dat taal alle sociale en culturele verschillen kan overstijgen. Onbegrip was hierbij het startpunt voor iets nieuws, namelijk een eigen taal.

VANTA neemt het publiek mee in een muzikale, poëtische en visuele vertelling over de oorsprong van het Papiaments en de talige mens. Begint de ontwikkeling van taal met luisteren? Hoe spelen ritme, klank en articulatie samen? En wat is eigenlijk de noodzaak van een gezamenlijke taal?

VANTA is het muziek- en spoken word collectief van Vernon Chatlein, Amber Nijman en Juan-Carlos Goilo. Het trio componeert eigen muziek, produceert en voert eigen concepten uit. Voor 2018 is VANTA gevraagd om met Werc collective een ode te brengen aan de oudste geschriften in de vier Koninkrijkstalen (Nederlands, Engels, Fries en Papiaments). Voor het eerst werkt VANTA hierin samen met Hedy Tjin, illustrator. Haar werk was al te bewonderen in verschillende magazines en kranten, zoals Trouw, VPRO en Het Parool. Het werken met muziek is voor haar een unicum.

Met:

  • Vernon Chatlein (componist en percussionist)
  • Amber Nijman (zangeres)
  • Juan-Carlos Goilo (spoken-word artiest)
  • Hedy Tjin (beeld)
  • Felix de Rooy (Eindregie en begeleiding)