Laden Evenementen

Relaas van Tula – Exclusief tentoongesteld (onderdeel van tentoonstelling Kòrsou-Curaçao)  

Op 17 augustus 1795 kwam een groep slaafgemaakten in opstand op de Curaçaose plantage Kenepa. Een van de leiders van deze opstand is Tula. Hij eistte vrijheid van alle slaafgemaakten op Curaçao, volgens hem een logisch gevolg van de ideeën van de Franse Revolutie – vrijheid, gelijkheid en broederschap – die vanaf 1795 ook in de Bataafsche Republiek gelden. De koloniale machthebber is het hier niet mee eens en Tula wordt opgepakt en zwaar gemarteld. Hij bezwijkt onder het geweld en legt een afgedwongen bekentenis af, waarin hij ‘verklaart’ dat hij de macht wilde grijpen. Uiteindelijk werd Tula veroordeeld en kreeg hij de doodstraf op 3 oktober 1795.

In het Relaas van Tula is het gesprek opgetekend dat Pater Jacobus Schinck in 1795 had met Tula, de leider van wat uiteindelijk de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen zou worden. Tula legt uit waarom hij in opstand kwam en wat hij wilde bereiken. Dit is het enige stuk waar de stem van Tula zelf is opgetekend. Dat maakt het document een uitzonderlijk document en van groot historisch belang, zowel op nationaal als op internationaal gebied. Ook omdat stemmen van tot slaafgemaakte mensen maar zelden in archieven terecht komen.

Het papier van het stuk is erg kwetsbaar en om deze reden wordt het originele document op zaterdag 15 en zondag 16 oktober voor het laatst getoond. Na vertoning dit weekend zal het Relaas onder optimale omstandigheden worden bewaard in het depot van het Nationaal Archief. Dit is om te waarborgen dat dit bijzondere archiefstuk ook voor toekomstige generaties bewaard zal blijven. 

Om het stuk te lezen blijft er een facsimile beschikbaar. Online is het document ook te bekijken via deze link: shorturl.at/hjM14.

Entreeprijzen tentoonstelling Kòrsou-Curaçao 

Volwassenen € 7,50

65+/student/CJP/NA-studiezaalbezoeker € 5,-

Kind tussen 12 en 18 jaar € 5,-

Kind onder 12 jaar gratis