Laden Evenementen
The African Calendar maakt een reis door de geschiedenis van Afrika, haar diaspora en de wereld in een feitelijk en gestructureerd overzicht. (Her)Ontdek tijdens dit programma de rijke culturele geschiedenis van Afrika aan de hand van de eerste 365-daagse kalender, genaamd de Denderah Disc.

De eerste 365-daagse kalender, de Denderah Disc, is gecreëerd rondom de Nijl in Afrika. In het gebied Sudan, Eritrea en Ethiopië, bekend als het voormalige Tamare/ Kush/ Kemet. Deze was gestoeld op de patronen en de cyclus van natuurlijke elementen. Hieruit zijn o.a. weken, maanden, jaren, maar ook seizoenen, astrologie en horoscopen voortgekomen. The
African Calendar is daar een reproductie van.

Ieder mens wordt geboren binnen een cultuur, en de verzameling aan overdracht van wijsheden, kennis, waarden, normen, kenmerkende gebruiken en gedragingen is het cultureel erfgoed. Dit is jouw geboorterecht, dat waar eenieder recht op heeft. Echter bij de nazaten van Afrika en met name hen voortkomend uit slavernij is er een verstoring geweest bij de overdracht. De tot slaafgemaakten mochten namelijk hun cultuur niet meer uitdragen, zoals hun taal niet meer mogen spreken, hun haarstijlen welke vertelde tot welke stam/koninkrijk zij behoorden werd afgeschoren, zij werden uit hun natuurlijke omgeving gehaald en daarmee blootgesteld aan een nieuw ritme en ook andere voeding. Hun tradities en rituelen mochten niet meer beoefend worden. Dit heeft ertoe geleid dat zij grotendeels niet geheel als etniciteit hun culturele identiteit zijn kwijtgeraakt.

Tijdens dit symposium duiken we eerst in de geschiedenis en de totstandkoming van de eerste culturen en de fundamentele rol die de kalender daarin nog speelt. Vervolgens kijken we naar het heden: Wat is de essentie van cultuur? Wat is cultureel erfgoed? Hoe beïnvloedt dit ons in ons dagelijks leven? Als individu, als ook op het collectief?

Aanvang: 16:30 uur

Duur: 4 uur

Tickets: Aanmelden via www.oba.nl/agenda/oosterdok/afrikadebakermatvancivilisatie.html