Laden Evenementen

Een expositie die de koloniale witte blik op het lichaam van kleur afwendt en ontmantelt aan de hand van actuele beeldende kunst. De tentoonstelling deconstrueert de perceptie van de zwarte huid in de beeldende kunst en toont de gedeelde menselijkheid van het lichaam van kleur. Voorop staat de artistieke vrijheid om dat lichaam naar eigen inzicht, naar gelijkenis, vorm te geven.

De kunstwerken in deze expositie weerspiegelen het gekleurde zelfbeeld van de kunstenaar dat echter zijn kleur heeft te danken aan de neutrale, witte kijk op de wereld. Kleur is een projectie op de huid die lichamen reduceert tot de oppervlakkigheid van huidskleur. De kunstwerken daarentegen lezen als verzet tegen deze vereenvoudiging en voorzien het lichaam van kleur van een menselijke invulling.

Het thema van deze tentoonstelling is een weerspiegeling van een gezamenlijk denkproces tussen de curator en de deelnemende kunstenaars. Kunstenaars: AiRich, Marilva Berrenstein, Eugenie Boon, Sifra Collet, Ivna Esajas, Silvia Martes, Chimira Natanna Obiefule, Dion Rosina, Buhlebezwe Siwani.

Over de curator: Lisette van den Berg is een onafhankelijke antropoloog en curator beeldende kunst met een speciale interesse in de transitie van cultureel en nationaal (gedeeld) erfgoed door generaties heen en de emotionele impact daarvan op het leven.

Coloured Table Talk op donderdag 7 oktober om 17 uur bij CBK Zuidoost

Naar aanleiding van de expositie Coloured [projections on] skin organiseert CBK Zuidoost een ‘coloured’ tafel gesprek in het kader van de Black Achievement Month.

Dit gesprek brengt mensen samen die actuele beeldende kunst een warm en inclusief hart toedragen en nodigt hen uit hun ervaringen te delen.

Dit gesprek gaat over het belang van kleur in de kunstwereld gericht op thema’s zoals inclusie, diversiteit en dekolonisatie. Het bouwt voort op de thematiek van de expositie Coloured [projections on] skin en reflecteert op het raakvlak van esthetische, sociale en politieke belangen dat betrekking heeft op de kunst van kunstenaars van kleur.

Aan tafel zitten curator, opiniemaker en fashion activist Janice Deul, CBK’s gastcurator en antropoloog Lisette van den Berg en curator, stadstekenaar Amsterdam, en programmeur Bijlmerparktheater Richard Kofi.

De lijst van deelnemende kunstenaars wordt later bekend gemaakt.

EXTRA:
Rondleiding Tentoonstelling Coloured [projections on] skin

Op zaterdag 16 oktober 13:00 vindt er een rondleiding door de tentoonstelling Coloured [projections on] skin plaats met gastcurator Lisette van den Berg.