Laden Evenementen

Een expositie die de koloniale witte blik op het lichaam van kleur afwendt en ontmantelt aan de hand van actuele beeldende kunst. De tentoonstelling deconstrueert de perceptie van de zwarte huid in de beeldende kunst en toont de gedeelde menselijkheid van het lichaam van kleur. Voorop staat de artistieke vrijheid om dat lichaam naar eigen inzicht, naar gelijkenis, vorm te geven.

De kunstwerken in deze expositie weerspiegelen het gekleurde zelfbeeld van de kunstenaar dat echter zijn kleur heeft te danken aan de neutrale, witte kijk op de wereld. Kleur is een projectie op de huid die lichamen reduceert tot de oppervlakkigheid van huidskleur. De kunstwerken daarentegen lezen als verzet tegen deze vereenvoudiging en voorzien het lichaam van kleur van een menselijke invulling.

Het thema van deze tentoonstelling is een weerspiegeling van een gezamenlijk denkproces tussen de curator en de deelnemende kunstenaars. Kunstenaars: AiRich, Marilva Berrenstein, Eugenie Boon, Sifra Collet, Ivna Esajas, Silvia Martes, Chimira Natanna Obiefule, Dion Rosina, Buhlebezwe Siwani.

Over de curator: Lisette van den Berg is een onafhankelijke antropoloog en curator beeldende kunst met een speciale interesse in de transitie van cultureel en nationaal (gedeeld) erfgoed door generaties heen en de emotionele impact daarvan op het leven.