Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Niemand in de wereld van de haute couture kan om André Leon Talley heen. Vanwege zijn enorme modekennis, uitgebreide netwerk en uitgesproken mening, maar ook omdat hij een enorm flamboyante verschijning is. Als Afro-Amerikaanse man met een lengte van bijna 2 meter valt hij op in een overwegend witte industrie.

Talley is vooral bekend als razende reporter van toonaangevend modeblad Vogue. Hij leeft niet voor mode, maar voor schoonheid en stijl. “Mode is vluchtig, stijl blijft,” zegt hij aan het begin van deze documentaire over de drijfveren van de hogepriester van de couture. Ontwerpers en collega-journalisten komen uitgebreid aan het woord, afgewisseld met talloze schitterende archiefbeelden.

Talley groeide op bij zijn oma in Durham, North Carolina. Hij had een beschermde jeugd, met het kerkbezoek op zondag als het stijlvolle hoogtepunt van de week. Het was ook de tijd van de rassenscheiding in de Verenigde Staten: als zijn oma een hoed wilde passen, moest ze een sjaaltje omdoen, om zo de witte dames te ‘beschermen’ tegen haar zwarte haar. Het zijn betekenisvolle herinneringen die outsider Talley een ongekende drive gaven om het te maken in de modewereld. Deze film wordt ingeleid door IDFA programmer Raul Niño Zambrano en er volgt een nagesprek met Janice Deul en Charl Landvreugd.

IDFA

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en het NiNsee hebben in het kader van de Black Achievement Month de handen ineen geslagen om een duurzame samenwerking op het gebied van filmprogrammering aan te gaan. IDFA streeft naar een inclusieve documentaire industrie en een evenwichtige representatie van zowel makers als verhalen. Gezamenlijk presenteren IDFA en NiNsee vier documentaires binnen de thematiek van Black Achievement Month.