Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Recy Taylor, een 24-jarige zwarte moeder en deelpachter, werd in 1944 verkracht door zes witte jongens in Alabama. Normaal gesproken durfden vrouwen in het zuiden van Amerika niet voor zichzelf op te komen. Recy Taylor had echter de moed om haar verkrachters te identificeren. De Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging NAACP stuurde Rosa Parks die onderzoek deed naar de verkrachting, steun verzamelde en een ongekende verontwaardiging teweegbracht voor gerechtigheid.

Deze film onthult een erfenis van fysiek misbruik van zwarte vrouwen en de innige rol van Rosa Parks in het verhaal van Recy Taylor. Een poging tot verkrachting van Parks was de inspiratie voor haar voortdurende inspanningen om gerechtigheid te vinden voor talloze vrouwen zoals Taylor. De busboycot in 1955 – die haar wereldwijd bekend maakte – was een eindresultaat, geen begin. Na afloop van de film volgt, via Skype, een gesprek tussen Tracian Meikle en regisseur/producent Nancy Buirski.

Nancy Buirski is als producent en regisseur bekend van onder meer The Loving Story (2011) en Loving (2016). Naast het maken van films richtte Buirsky het Full Frame Documentary Film Festival op in 1998, dat plaatsvindt in Durham, North Carolina. Recent schreef, produceerde en regisseerde Buirski The Rape of Recy Taylor, een documentaire die in 2017 in premiere ging. Deze film ontving de prestigieuze Human Rights Nights Special Prize for Human Rights op de 74e Biennale van Venetië. Buirksi is tevens lid van ‘the American Academy of Motion Picture Arts and Sciences’ en van ‘the Television Academy of Arts and Sciences’.

IDFA

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en het NiNsee hebben in het kader van de Black Achievement Month de handen ineen geslagen om een duurzame samenwerking op het gebied van filmprogrammering aan te gaan. IDFA streeft naar een inclusieve documentaire industrie en een evenwichtige representatie van zowel makers als verhalen. Gezamenlijk presenteren IDFA en NiNsee vier documentaires binnen de thematiek van Black Achievement Month.