Laden Evenementen

Over grenzen
Over diaspora, kolonialisme en ‘verstrengelde’ geschiedenis.

Op donderdag 14 oktober organiseert het Verzetsmuseum in samenwerking met en in het kader van de Black Achievement Month een speciale aflevering van The Round Table Talk.

Tijdens deze editie gaan we in op de ‘verstrengelde’ geschiedenis van Ghana, Suriname, Caribisch Nederland en Indonesië – indertijd Nederlands-Indië – in relatie tot Nederland. Zo werden van 1831 tot 1872 ruim 3085 jonge mannen ‘geronseld’ in West-Afrika (grotendeels op het grondgebied van het huidige Ghana en Burkina Faso) om dienst te doen in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen mensen uit Suriname en de toenmalige Antillen, dienst om in Nederlands-Indië tegen de Japanners, en na de capitulatie tegen Indonesiërs, te vechten. Met welke dilemma’s kregen ze te maken, tijdens het strijden onder de Nederlandse vlag? Hoe worden deze verhalen verteld en verbeeld? En, hoe verhouden nazaten zich tot deze geschiedenis, als het gaat om identiteit en belonging?

The Round Table Talk is inclusief een bezoek aan de tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog voorafgaande aan de talkshow. Dit kan vanaf 19:00 uur

Aanvang: 20:00 uur

Duur: 75 minuten