Laden Evenementen

Een historisch verhaal op zijn kop

In Venus vs. Modernity onderzoekt Lebo Mashile de beeldvorming en politiek van het vrouwenlichaam aan de hand van het indrukwekkende en pijnlijke verhaal van Sarah Baartman, die in de 19e eeuw als Afrikaanse ‘freak’ vrouw in Europa tentoongesteld werd. Baartman’s lichaam werd een referentiepunt voor o.a. politieke satire, modeontwerp en medisch debat. Mashile zet het historische verhaal in deze zwarte komedie op zijn kop en geeft Baartman een autonome stem in poëzie en operazang. Venus vs. Modernity legt de effecten van witte suprematie en een patriarchaal systeem op de beeldvorming van het Zwarte vrouwenlichaam bloot. Dit wordt versterkt door spel en zang van Ann Masina, die met haar fysieke aanwezigheid de godin Venus belichaamt en met haar krachtige stem een voltallig koor neerzet.

Venus versus Modernity werd voor het eerst bedacht en opgevoerd in The Centre for The Less Good Idea in Johannesburg onder leiding van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Ann Masina trad eerder dit jaar in twee Zuid-Afrikaanse producties op tijdens het Holland Festival.

Regie: Pamela Nomvete & Koleka Putuma

Spel: Lebogang Mashile & Ann Masina

Land: Zuid-Afrika

Duur: 60 min

Deze voorstelling is onderdeel van Afro Vibes festival en te combineren met de Afro Vibes double bill die om 21:30 begint. Combiticket koop je hier.

Afro_Vibes Festival in partnership met The Market Theatre’s Windybrow Arts Centre