

VIJF JAAR Bitterzoete Route Lombok!
22 oktober | 10:00 - 22:00
| Gratis“Ik zeg het nog eens: er is niets waar de Compagnie meer dienst en profijt van zal hebben dan het kopen en verzamelen van een zeer groot aantal slaven “Jan Pieterszoon Coen 1623.
Het is belangrijk om de wijk west ontstaan einde 19e eeuw en opgebouwd en verbouwd tot heden ook te zien in een Sociaal Historisch Perspectief. Bedrijven als De Rijksmunt, Douwe Egberts, Sigarenfabriek Abel Tasmanstraat, Kruitfabriek nu Vredeskerk/Wijkplaats, De Jaffa, De Hamburger en Molen De Ster alles had banden met de Koloniën en Koloniale Waren.
De wijk Lombok werd hoofdzakelijk vernoemd naar de gewonnen Lombok Oorlog in 1894 wat landelijk werd gevierd. Wat weten Utrechters hiervan? Het Lombok Archief heeft contact met bewoners en historici van het Eiland Lombok. Wat weten Utrechters van de link Slavernij, Banda Eilanden en JP Coen? Hoe gaat het nu op de Banda Eilanden en welke banden zijn reeds opgebouwd/ kan de wijk West/ Lombok contact onderhouden om de nootmuskaatboeren te ondersteunen? Hou dacht Douwe Egberts over slavernij en onze Koloniën door de jaren heen…
Zijn straatnamen en koloniale ornamenten Cultureel Erfgoed om te bewaren? Volgen we een beeldenstorm en cancel cultuur? Activisme tegen Koloniale verheerlijking door schrijvers, wijkbewoners en Utrechters door de jaren heen wat leverde dat op en waar gaan we naar toe…de komende jaren (discussie en dialoog).
Prijs: gratis
Actuele informatie: