Laden Evenementen

Op 9 oktober 2019 vindt in het Stadhuis te Middelburg het symposium ‘Waarom vrijheid niet wachten kon’ plaats. Het programma bestaat uit een ochtend- en middagprogramma.

Na welkomstwoorden uitgesproken door de burgemeester van Middelburg, Harald Bergmann, en Linda Nooitmeer, voorzitter van het NiNsee, geeft dr. Kwame Nimako een inleiding over zijn onderzoek naar Het parlementair debat in Nederland over afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in 1863. Nimako heeft samen met dr. Mano Delea en drs. Mitchell Esajas, een analyse gemaakt van het parlementaire debat. Het geeft meer inzicht in de redenen waarom het voorstel om de tot-slaaf-gemaakten te compenseren werd genegeerd, terwijl een voorstel om de houders van tot-slaaf-gemaakten te compenseren werd gehonoreerd. Daarnaast werpt het licht op waarom het Staatstoezicht werd geïntroduceerd in Suriname en niet in de voormalige Nederlandse Antillen. Tenslotte geeft het ons meer inzicht in de denkbeelden over de slavernij onder parlementariërs, maar ook in de Nederlandse maatschappij in het midden van de 19de eeuw.

Na de inleiding wordt het rapport door de directeur van het NiNsee, drs. Urwin Vyent, aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer drs. Khadija Arib, de minister van Onderwijs drs. Ingrid van Engelshoven en de voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden dr. Barryl A. Biekman.

In het middagprogramma geeft Han Polman, Commissaris van de Koning in Zeeland, een korte introductie over Zeeland en slavernij, gevolgd door een inleiding getiteld ‘Focus op Zeeland’ door dr. Coen van Galen, projectleider Historische database Suriname 1830-1950 Emancipatie registers. In zijn inleiding zal Van Galen zich richten op de mensen in Suriname die eigendom waren van Zeeuwse slavenhouders in de decennia tot en met de emancipatie. Wie waren deze mensen? Wat weten we over hun leefomstandigheden? Welke Zeeuwen waren actief in Suriname in de laatste decennia van de slavernij? Daarbij uiteraard de positie van Zeeuwen rond de emancipatie van 1863.

De middag wordt afgesloten met twee inleidingen: De eerste inleiding getiteld: The price of emancipation door dr. Nick Draper, Director of the Centre for the Study of the Legacies of British Slave-ownership at University of Canterbury. Hierna volgt een korte discussie met de zaal o.l.v. dr. Hannie Kool, directeur van het Zeeuws Archief.

Het symposium wordt afgesloten met een paneldiscussie o.l.v. Barabara Oomen, hoogleraar Sociology of Human Rights aan het University College Roosevelt, over het Slavernijverleden en de Four Freedoms.