Laden Evenementen

What a Piece of Work is Manis een nieuw kunstwerk van Patricia Kaersenhout in de schietbaan van Het HEM. Het kunstwerk maakt de explosiviteit van het Nederlandse koloniale verleden invoelbaar, en benadrukt daarmee hoe belangrijk het is om verschillende perspectieven op de geschiedenis een plek te geven.

 De afgelopen jaren hebben we gezien hoe standbeelden van generaals en legeraanvoerders over de hele wereld letterlijk van hun sokkel werden getrokken omdat een grote groep mensen zich niet kan vinden in wat deze historische figuren representeren. Geschiedenis is een afspiegeling van wie we zijn als samenleving en daarom voortdurend in beweging. Wie ooit als held werd gezien, kan zich als moordenaar ontpoppen wanneer er andere perspectieven worden meegenomen. Maar hoe herschrijven we de geschiedenis op zo’n manier dat er ruimte ontstaat voor tweeledigheid en conflicterende perspectieven en ervaringen?

In deze installatie What a Piece of Work is Manneemt Kaersenhout afstand van de persoonsverheerlijking van legeraanvoerders die verantwoordelijkheid dragen voor het gewelddadig neerslaan van opstanden in de voormalige kolonies Suriname en Indonesië door hun borstbeelden uiteen te laten spatten. Tegelijkertijd biedt ze ons ook een alternatief: het beschermende en beschuttende karakter van de natuur die in staat is de klappen van dit krachtenveld op te vangen. 

 Aanvang: Openingstijden: vrijdag t/m zondag, 12:00 uur tot 24:00 uur

Tickets: via