’Writing for my life, because I’m scared of a day job’

Akwasi is dichter, verhalenverteller en oprichter van hiphopformatie Zwart Licht. Daarnaast heeft hij een eigen platenlabel Neerlands Dope en is hij een graag geziene gast in De Wereld Draait Door.

De Nacht van de Geschiedenis

“Ik ben een creëerder. In mijn hoofd wek ik dingen op en ik breng ze via mijn pen tot leven. Dat kan een rap of een theatervoorstelling zijn, maar ook een tv- programma, een dichtbundel of een film. Tijdens de Black Achievement Month ben ik te zien in de Nacht van de Geschiedenis. Er zijn bepaalde feiten uit de geschiedenis die onder het tapijt worden gemoffeld. Dit is ook de inspiratie voor mijn gedichtenbundel ‘Laten we het er maar niet over hebben’ die in oktober uitkomt. Ik heb het daarin over ongemakkelijke situaties, schaamte en onbehagen. Maar ook over taboes, onder andere de zwarte bladzijden van de Nederlandse geschiedenis over wat Nederland over zee heeft uitgespookt. Nederlanders weten niet wat voor mensen Michiel de Ruijter, Peter Stuyvesant of Jan Pieterszoon Coen waren. Dat waren piraten. Ik kom oorspronkelijk uit Ghana en voor de mensen daar zijn deze figuren, waar nu nog straten naar zijn vernoemd, echte misdadigers. Je moet beide kanten van het verhaal kennen om het totale verhaal te kunnen belichten. De Black Achievement Month geeft mensen een bredere horizon. In Londen leerde ik tijdens de Black History Month zoveel nieuwe dingen over de zwarte Britse geschiedenis. Dat was een eyeopener.”

Hiphop en history

“Als we het over geschiedenis hebben, is hiphop een belangrijke speler. Door hiphop ben ik sociaal bewuster geworden. Ik luister veel naar artiesten die een maatschappelijke waarde hebben, waardoor je zelf ook kritischer wordt. Dead Prez en zeker ook Public Enemy waren belangrijk voor mij. Via Dead Prez leerde ik Marcus Garvey kennen, hij was een voorloper van Malcom X en Martin Luther King. Dat heb ik niet uit de schoolboeken, dat weet ik dankzij hiphoplyrics. Het is een soort oral history.”

Grote inspirators

“De levenslessen en filosofie van Marcus Garvey hebben mij geïnspireerd. Net als die van 2Pac. Ik denk dat ik mijn veelzijdigheid onbewust van hem heb meegekregen. Wat hij deed, deed hij met passie, in iedere discipline, of het nu ging om film, gedichten of muziek. Rapper Common schreef ooit: ‘Writing for my life, because I’m scared of a day job.’ Die zin is inmiddels in mijn ziel getatoeëerd. Mensen die alles kunnen en veel dingen doen, inspireren mij net als ondernemers en mensen met een independent lifestyle, zoals Kanye West, maar ook Ali Niknam van Bunq, Richard Brandson en Jamal Edwards van het Engelse SBTV. Hij begon ooit met het filmen van vossen en heeft nu een imperium. Dat soort verhalen vind ik inspirerend.”

Rolmodel zijn

“Ik kon me vroeger niet voorstellen dat ik een rolmodel zou zijn voor anderen. Ik was heel stil en viel niet op. Als ik voor de klas iets moest zeggen, vond ik dat zo moeilijk dat ik niet uit mijn woorden kon komen. Nu zit ik aan tafel bij het best bekeken praatprogramma van Nederland. Dat is achteraf gezien best een raar contrast. Ik hoor vaak van mensen, jong en oud, dat ze het tof vinden wat ik doe, dat ik ze inspireer en dat ze door mij doen wat ze nu doen. Dat vind ik mooi. De Black Achievement Month is een inspirerende omgeving en mensen als Joy, Gikkels, Gershwin, Giovanca en Hélène daar moet je altijd je sensoren voor openhouden.”