Brian Elstak (1980) is beeldend kunstenaar, illustrator, schilder, kinderboeken schrijver en verbinder tussen verschillende creatieven en verhalenvertellers (onder andere met zijn podcast OWRU). Hij is ook onderdeel van kunstcollectief LFMC (Lowrey Foley McClane). Zijn beeldende stijl varieert van tekeningen in zwartgrijze tinten en kleurrijke korte animaties tot grote muurschilderingen en installaties. Het werk van Brian Elstak was onder meer te zien in het Stedelijk Museum, het Amsterdam Museum, CBK Zuidoost, The Black Archives, TENT Rotterdam en voor het Tropenmuseum (Heden van het Slavernijverleden).
Elstak ging niet naar een kunstacademie, maar ronde een HBO communicatieopleiding af en werkte zo’n 12 jaar bij theatergroep Made in da Shade (later het MC Theater), waar hij als creative en communicatiedeskundige bijzondere projecten mocht opzetten rond de voorstellingen. Zijn kunstopleiding bestaat, zoals hij zelf zegt, uit comics, cartoons en Hip Hop cultuur.
Brian Elstak zegt zelf over zijn werk: “Museumcuratoren zien mijn werk minder snel dan jongeren. Jonge mensen begrijpen de beeldtaal en de referentiepunten die ik gebruik sneller. Het is wat ze kennen uit muziek, film, memes en andere populaire cultuur.
Brian Elstak maakt zich al jaren sterk voor de zwarte/hiphop cultuur. Zijn ‘Gunshots’ videoclip voor rapgroep Zwart Licht en de onlangs uitgekomen graphic novel, Franklin (uitgekomen bij Rose Stories over Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland tijdens de 2e Wereldoorlog) zijn goede voorbeelden van hoe hij zijn pen en platform inzet om topics onder de aandacht te brengen bij het publiek. Zo wordt er ook al jaren in de kinderboekenwereld gesproken over het feit dat er te weinig p.o.c. personages in kinderboeken voorkomen. Bij Das Mag publiceerde hij daarom de kinderboeken TORI i.s.m. Karin Amatmoekrim en opvolger TROBI i.s.m. Esther Duysker. Voor TORI won hij voor de illustraties de prestigieuze Zilveren Penseel in 2018.
Verder maakt hij veel artwork voor zwarte/(hiphop)artiesten waaronder de veelgeprezen cover van Sabrina Starke met 37 zwarte Nederlandse vrouwen in 2015 samen met fotograaf en VISIONARY AGENCY collega, Mounir Raji.
Elstak’s werk was ook te zien bij The Black Archives expo ‘Zwart & Revolutionair’ over Hermina en Otto Huiswoud. Hij schilderde o.a. het echtpaar op de bekende rode schuurdeur bij Vereniging Ons Suriname.
Onderscheidingen: Zilveren Penseel 2018