Gershwin Bonevacia (1993) is dichter & schrijver.

Op filosofische maar vooral poëtische wijze geeft hij vorm aan onderwerpen als duurzaamheid, onderwijs maar ook Harry Potter. Aan de hand van zijn gedichten is hij in staat om soms een lach en soms een traan op het gezicht van het publiek te toveren.

Het boek ‘Long Walk to freedom’ van Nelson Mandela motiveerde hem, ondanks dyslexie, te gaan schrijven

En dat alles mogelijk is liet hij zien door dit jaar de jongste stadsdichter van Amsterdam te worden (2019-2021). Adriaan Jaeggi, Robert Anker, Mustafa Stitou, F. Starik, Menno Wigman, Anna Enquist en K. Schippers gingen hem voor als stadsdichter. Dat waren allemaal schrijvers met een rijke staat van dienst, een stevige institutionele positie en een uitgeverij in de grachtengordel.

Bonevacia daarentegen heeft één bundel op zijn naam staan getiteld ‘Ik heb een fiets gekocht” uitgegeven in eigen beheer. Inmiddels meer dan 6000 exemplaren verkocht.

In januari 2018 vertolkte Gershwin ook al de rol van Martin Luther King in een theatrale monoloog onder regie van John Leerdam.

Gerswin over het gebrek aan zwarte dichters en de invloed daarvan op zijn eigen pad: wat mij demotiveerde, is dat anderen mij door mijn huidskleur niet serieus namen als dichter. Mijn lerares op de cursus dichten bijvoorbeeld: zij zei dat ik niet goed kon dichten en misschien beter kon gaan rappen. Zij was mijn eerste docent, dus ik geloofde haar. Ik ben ervan overtuigd dat ze dat niet had gezegd als ik blank was. Ik kende mezelf toen nog niet en wist nog niet goed waar ik heen wilde, dus liet me door haar vormen. Zo heb ik overwogen om te gaan rappen, want daarin herkende ik mezelf wél.

Gelukkig liet mijn vader me later een speech horen waarin werd gezegd ‘Don’t let anyone’s opinion of you, become your reality.’ Zo heb ik mijn motivatie weer terug gekregen.”

Inmiddels Gershwin Bonevacia werkt als dichter en schrijver samen met organisaties als het Van Gogh Museum, de Nationale Opera en Ballet tot aan Het Concertgebouw en is oprichter van het The Poetry Night Amsterdam en The Poetry Class.

Onderscheidingen

  • Literatuurprijs ‘Lettertype’ 2013
  • Young Amsterdam Award 2019