Plaats zwarte makers meer op een voetstuk

Gershwin is filosoof, schrijver en dichter – we kennen hem van voordrachten voor de VPRO, NOSop3 en de Erasmus Universiteit. In 2017 is hij de Academie voor Poëzie gestart om jonge dichters op weg te helpen en in januari verscheen zijn gedichtenbundel ‘Ik heb een fiets gekocht’. Dit jaar is hij één van de ambassadeurs van de Black Achievement Month.

“Ik denk dat ik mezelf kan omschrijven als een zwarte Nederlander, filosoof en dichter. Het feit dat ik zwart ben, maakt dat ik anders schrijf, het feit dat ik Nederlander ben, maakt dat ik anders schrijf, het feit dat ik dichter ben, maakt dat ik anders schrijf én het feit dat ik filosoof ben, maakt dat ik anders schrijf. Als één van die vier elementen was weggevallen, was ik een ander persoon geweest. Dit jaar gaan mensen me anders zien dan ze gewend zijn. Ik kruip voor het eerst in de huid van iemand anders, van Martin Luther King en op die manier open ik de Black Achievement Month. Dat vind ik best spannend. Ik ben heel benieuwd.”

Die activistische houding heb ik ook

“Martin Luther King is voor mij echt een rolmodel geweest, geworden. Afgelopen jaar heb ik de monoloog van King gedaan tijdens een theateravond in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Daarvoor heb ik een half jaar onderzoeken gedaan naar wie hij werkelijk was. Voor die tijd kende ik hem oppervlakkig. Ik had wel een boek van hem gelezen, maar echt in zijn huid kruipen, vraagt om veel meer diepgang. Ik heb veel over hem geleerd, hoe hij was en hoe hij dacht en daarom is hij nog meer een rolmodel voor mij geworden dan hij al was. Eén van zijn uitspraken past zo goed bij de fase in mijn leven nu: ‘Er was een tijd waarin zwarte mensen dansten, ook als er geen muziek was, en lachten, ook als er geen grappen verteld werden. Maar die dagen zijn voorbij. We hebben onze waardigheid gevonden en geven die niet meer prijs.’ Die activistische houding heb ik zelf ook. Ik wil nu gewoon serieus genomen worden. Die zin heeft mij sterker in mijn schoenen doen staan.”

Laat de media de framing veranderen

“Zwarte mensen mogen er veel meer ‘zijn’, veel meer in de spotlights staan. De mainstream media kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Plaats zwarte makers, wetenschappers, kunstenaars en sporters op een hoger voetstuk, pas dan zal de framing rond zwarte mensen kunnen veranderen. Als de media zwarte mensen op een andere manier belichten, kan discriminatie en racisme tegengegaan worden. Of je het nu hebt over etnisch of institutioneel racisme of kinderen die massaal naar laag onderwijs worden gestuurd of arbeidsdiscriminatie. Noem maar op. Er zijn zoveel vormen van discriminatie. Puur op basis van huidskleur. De Black Achievement Month is belangrijk, noodzakelijk zelfs, om die framing te kunnen veranderen. Daarom mag er van mij veel meer aandacht komen, ook op de nationale tv.”

Black Achievement Month is van ons allemaal

“Die framing maakt het voor zwarte mensen moeilijk om zichzelf te kunnen zijn. Je houdt met alles wat je doet altijd rekening of het past bij de normen en waarden van de witte Nederlanders. Daardoor ga je je heel strategisch bewegen, bijna spastisch. Het zou mooi zijn als de gehele zwarte gemeenschap Black Achievement Month gaat omarmen. Als iedereen zich in de programma’s kan herkennen, van laagopgeleid tot hoogopgeleid, vanuit verschillende disciplines en met diverse meningen, wordt de Black Achievement Month van ons allemaal en kunnen we samen een sterk blok vormen. Van daaruit nemen we anderen mee en brengen we de maatschappij in beweging. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om die dialoog en om samenkomen. Alleen heb ik niet zoveel verwachtingen van andere partijen of andere groepen. We moeten in onze eigen kracht gaan staan. Als die fundering solide is en onze normen en waarden krachtiger, dan kunnen wij ons meer vrijheid permitteren en dan kan niemand meer om ons heen.”