Het moederschap is een prachtige, maar avontuurlijke rol

Giovanca is zangeres, columnist en presentatrice en sinds twee jaar een toegewijde moeder.

“Ik heb ongelooflijk veel respect voor vrouwen die zowel binnenshuis als buitenshuis succesvol zijn, ongeacht het werk wat ze doen. Dat vind ik zo’n achievement! Ik vind het geweldig om moeder te zijn. Mijn dochter is behoorlijk avontuurlijk en af en toe voer ik van die echte peuterdiscussies. Volgens mijn moeder lijkt mijn dochter op mij toen ik klein was, alleen was ik veel gehoorzamer. Mijn kind is een kleine rebel. Dat is een uitdaging, maar juist die uitdagingen vind ik tegelijkertijd één van de mooiste dingen van het moederschap.”

Gefocuste moeder

“Aanvankelijk vond ik het lastig om mijn werk te combineren met het moederschap. Ik doe zoveel verschillende dingen: zingen, columns schrijven, presenteren, modellenwerk en ik wilde na de bevalling meteen weer de bühne op, meteen weer alles aanpakken, meteen een album schijven. Maar ik heb alles op een lager pitje gezet om een gefocuste moeder te kunnen zijn. Ik vond dat in het begin best wennen, maar anderhalf jaar later heb ik een balans gevonden. Ik treed nu één á twee keer per maand op, heb een televisieprogramma bij de VPRO en schrijf columns. Dat geeft mij zoveel rust!”

Verschillen mogen er zijn

“Naast cardioloog Hariëtte Verweij, die ik al heel lang volg, is Diana Ross het ultieme rolmodel voor mij. Ze is mooi, een diva, een pionier en niet perse een doorsnee zwarte stem. Het was een eigenzinnige vrouw. Anders. Ik hou van haar boodschap: ‘It is ok to be different’. Toen zij helemaal ‘on top of her game’ was en kinderen kreeg, heeft zij ook een paar jaar passen terug gedaan en voor haar kinderen gekozen, om vervolgens weer fabuleus door te gaan.”

Terug naar de roots

“Samen met onder andere Tamara Nivillac treed ik op tijdens de opening van de Black Achievement Month als Ladies of Tambu. We duiken in onze roots, want dat is waar we vandaan komen. Dat omvat ook de wegen die we bewandeld hebben en de bagage die we onderweg hebben meegekregen. Een cumulatie van alles.”

Wat laat ik haar zien?

“Ik hoop dat ik voor mijn dochter net zo’n rolmodel kan zijn, als mijn moeder dat voor mij was. Ik kan altijd een beroep op haar doen. Zij wist ook vroeger altijd het juiste te zeggen en hulp te bieden waar en wanneer ik dat nodig had. Nu ik zelf moeder ben, zie ik hoe waardevol dat is, die kracht. Ik denk nu bewust na over wat ik doe. Wat kan ik voor mijn dochter betekenen, wat draag ik bij, wat laat ik na en wat wil ik haar laten zien? Ook zij moet straks heel trots op haar moeder kunnen zijn.”