Dr. Harriette Verwey kwam als 18-jarige naar Nederland om in Leiden geneeskunde te gaan studeren. Haar familie woonden toen nog in Suriname. Zij ronde haar studie geneeskunde en later de specialisatie tot cardioloog af en promoveerde tot doctor in de wetenschappen. Harriette Verwey wass werkzaam als cardioloog en bestuurder van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Harriette Verwey is 33 jaar lang een toonaangevende cardioloog geweest, haar hele carrière werkte ze in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze was jaren hoofd van de hartbewaking. Van 1985 tot dit jaar besliste zij samen met tien andere cardiologen welke patiënten in aanmerking kwamen voor een harttransplantatie.

Haar specialiteit werd hartfalen en zij introduceerde het permanente steunhart voor mensen die niet in aanmerking kwamen voor een harttransplantatie. Verwey ontpopte zich als voorvechtster van een andere aanpak van het vrouwenhart en trad geregeld op in de media.

In 2015 kreeg ze de Dr. Sophie Redmond- onderscheiding van de Surinaamse gemeenschap. Bij haar afscheid in juni werd ze benoemd tot Officier in de orde van Oranje-Nassau. Harriette Verwey is maatschappelijk betrokken als lid van de Stichting Etnische Zakenvrouwen Nederland en sinds kort als eerste zwarte gouverneur van de Rotary Zuid-Holland.