De tweelingzussen (38) hebben zich sinds 2009 keihard ingezet voor de culturele sector op Aruba en Curaçao. Zo ontwikkelden ze met hun stichting, het kunsteducatie platform Art Rules, een fenomeen dat de culturele sector op Aruba en later ook op Curaçao een enorme impuls heeft gegeven.

Art Rules bood jongeren op de eilanden de kans (om met professionals) hun creatieve talent te ontwikkelen. Juli 2010 stonden er bij de première op Aruba 250 jongeren voor de deur/aangemeld om mee te doen. De zusters hadden het toen misschien zelf niet door maar stonden aan het begin van een culturele hervorming op de eilanden. Art Rules krijgt 7 herhaaldelijke edities op Aruba met elk jaar meer studenten en breidt ook uit naar Curaçao. Ook Art Rules Curaçao is een enorm succes. In 10 jaar hebben Ira en Ayra meer dan 1200 jonge Arubaanse en Curaçaose jongeren en +/-114 docenten vanuit de hele wereld samen gebracht en met 11 Art Rules geschiedenis gemaakt. Ze faciliteerden uiteindelijk meer dan 99 workshops in verschillende kunstdisciplines.

Je zou kunnen zeggen dat deze dames voor een hele generatie Caribische creatievelingen verantwoordelijk zijn, waarvan vele nu aan het afstuderen zijn of als jonge professionals door het leven gaan. Ira en Ayra zijn dan ook uitzonderlijk bezig geweest als enige culturele organisatie die op de eilanden meer dan 1,5 miljoen euro (bijna 3 miljoen lokale florin) heeft weten te fundraisen voor cultuureducatie. Ira is daarnaast ook fulltime regisseur, momenteel in de belangstelling door haar voorstelling Shrew Her met uitverkochte zalen, an artist to watch (haar volgende Theatervoorstelling Trinti Mei zal gaan over de geschiedenis van SHELL op Curaçao). Ayra is succesvolle onderneemster als Creative en Artistiek producer in de cultuur sector en samen met Ira, Partner in hun nieuwe bedrijf KIP Republic (www.kiprepublic.com).