De missie van grote zwarte leiders mag niet verloren gaan
Joy Wielkens is zangeres en actrice en zij wil mooie verhalen vertellen om het gesprek over zwart en wit op een constructieve manier te voeren en met elkaar vooruit te komen, op weg naar gelijkheid.
“Ik speel in het toneelstuk The Mountaintop over de laatste dag van het leven van Martin Luther King. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat hij werd vermoord, een herdenkingsjaar dus. Het stuk richt een spotlight op deze grote, zwarte, historische leider en daarom is het mooi dat het in de programmering van de Black Achievement Month staat. Ik ben blij dat we het hier gaan spelen, want stukken over zwarte thematiek of waarin zwarte mensen de hoofdrol spelen, zie je niet veel in de Nederlandse theaters.”
Het stokje overdragen
“Eigenlijk gaat het stuk over de dood. Wat doe je als de dood zich aankondigt en je bent er nog niet klaar voor? Zeker als je op aarde bent met zo’n grote missie als Martin Luther King. Hoe doe je afstand van die missie met het vertrouwen dat anderen het stokje zullen overnemen? De ‘Black Movement’ is nu ook in Nederland groot geworden. Daarmee is het overdragen van dat stokje en het vertrouwen dat anderen die fakkel gaan dragen een belangrijk element geworden. Ik hoop dat mensen dit uit het stuk halen. Dat wij allemaal, zwart en wit, een taak hebben om die fakkel verder te brengen.”
De missie is niet verloren
“Het klinkt cliché, maar wij hebben allemaal een verantwoordelijkheid om van de wereld een betere plek te maken, voor iedereen. Dat is niet gestopt bij de dood van Martin Luther King. De grote leider is dan wel vermoord, maar daarmee is de missie of de opdracht niet verloren gegaan. Wij allen hebben vandaag de dag nog steeds die missie, want we dealen gedeeltelijk nog met dezelfde problematiek. De Black Achievement Month werpt een spotlight op onderwerpen waar het niet altijd over mag gaan. We kiezen ervoor níet dat ondergeschoven kindje te zijn, maar het te belichten en te zeggen: ‘Kijk, er zijn heel veel Black Achievers die hele goede dingen doen, maar die veel te weinig aandacht krijgen. Wij zetten ze allemaal in de schijnwerpers, zodat ze zichtbaar worden.’ Die positieve zichtbaarheid is belangrijk om ook ons zelf te empoweren.”
Wat is de volgende stap?
“Het einddoel is gelijkheid, maar ik weet niet of dat er ooit is geweest. We weten en willen te weinig weten
van elkaar en daardoor is er onbegrip. Ik denk dat we kritischer en eerlijker moeten kijken naar wie we zelf zijn, wit, zwart, rood en geel. Dan durven we ook eerlijker te kijken naar de ander. We moeten durven zien omdat we anders dit gesprek blijven voeren. Mensen zoals ik hebben er direct onder te leiden dat we als gemeenschap niet vooruit komen. Dit is een probleem van ons allemaal, al kunnen sommigen het zich permitteren hun ogen te sluiten. Ik zie eruit zoals ik eruit zie. Ik kan mijn ogen wel sluiten, maar dat werkt niet. Dat wil ik ook niet. Daar zou niemand mee geholpen zijn. Ik ben een zichtbaar persoon en heb een vak waarmee ik veel kan laten zien. Ik voel de verantwoordelijkheid om er iets mee te doen. De kinderen van de toekomst moeten de fakkel overnemen in die tocht naar verbetering, vooruitgang, diversiteit en uiteindelijk naar gelijkheid.
Ik hoop op een betere wereld voor hun, want we zijn er nog niet.” De voorstelling The Mountaintop is tijdens de Black Achievement Month te zien op vrijdag 5 oktober in het Theater aan het Spui in Den Haag om 20.15 uur.