Als je graag iets doet, dan zorgt het ervoor dat je in bloei komt te staan”

Michaela DePrince (22) is een
Sierra Leonees-Amerikaanse balletdanseres die danst bij Het Nationale Ballet. Deze uiterst getalenteerde ballerina is twee keer te bewonderen tijdens de Black Achievement Month: op de officiële opening op zondag 1 oktober in de Stadsschouwburg Amsterdam én in de Stopera op zondag 15 oktober tijdens de voorstelling Dancing Diversity.

Michaela, wie zijn jouw black achie- vers? Wie inspireert jou?
“Mensen als Rosa Parks en Martin Luther King. Dichterbij huis zijn mijn rolmodellen de dansers en regisseurs met wie ik werk. Daarbij let ik niet op huidskleur. Het gaat erom dat het mensen zijn die me inspireren. Ik kijk graag naar de eigenaardigheden van mensen en die verwerk ik in mijn stukken. Hoe ze hun handen bewe- gen. Hoe ze lopen. Hoe ze naar iets kijken. Op die manier kun je zien wie ze zijn. Je hoeft daarvoor niet eens met ze in gesprek te gaan.”

Samen met je adoptiemoeder schreef je het boek ‘Taking Flight: From War Orphan to Star Ballerina’. Kun je daar iets meer over vertellen? “In het boek beschrijf ik mijn reis van 4-jarig weeskind in Sierra Leone naar mijn bestaan als 18-jarige ballerina in de Verenigde Staten. Het is een boek over hoe ik me staande heb gehou- den ondanks de vele tegenslagen. Hoe ik van een kind dat niemand wilde de persoon geworden ben die nu voor je staat. Het gaat ook over hoe de kinderdroom om ballerina te worden me heeft gebracht waar ik nu ben.”

Waarom vind je het belangrijk dat de Black Achievement Month plaats- vindt?
“Het is belangrijk dat zwarte mensen zien dat ze alles kunnen bereiken en dat ze goede voorbeelden hebben. Dat geldt niet alleen voor jonge kinderen, maar ook voor de oudere generatie. Als je iets wilt bereiken, dan moet je het gewoon doen. Het maakt niet uit of je arm of rijk bent. Als je iets graag doet, als je iets hebt waar je van houdt, dan zorgt het ervoor dat je in bloei komt te staan. Je moet dat omarmen. Ballet heeft er bij mij voor gezorgd dat ik wil blijven groeien als artiest én als persoon. Als kleine meisjes na afloop van een voorstelling naar me toekomen en zeggen dat ze op ballet willen gaan, dan betekent dat heel veel voor me. Het inspireert me om nog harder te werken, beter te worden en door te gaan met optreden”

Wat hoop je dat jouw werk losmaakt bij mensen?
“Ik hoop dat mensen na één van mijn optredens de schoonheid van ballet zien. Mijn hoofddoel is dat mensen er gewoon ‘zijn’ op dat moment. Dat ze van elke seconde genieten, dat ze dat compleet voelen en dat ze even zorgen en werk vergeten.”