Christopher Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet kwalificeerden zich tijdens de World Relays in Yokohama voor de mondiale eindstrijd in de hoofdstad van Qatar. De van Curacao afkomstige atleten hebben de Nederlandse atletiekwereld competitieve prikkels gegeven.

Het is een gevolg van wat de Curaçaoënaars tien-tien-tien noemen, verwijzend naar de datum waarop de Nederlandse Antillen als eilandenrijk ophielden te bestaan en Curaçao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd. Autonoom maar niet onafhankelijk, oordeelde zowel het Internationaal Olympisch Comité (IOC) als wereldatletiekbond IAAF. Het gevolg: Curaçaose atleten moeten voor hun deelname aan internationale competities kiezen tussen het statutair wel onafhankelijke Aruba of Nederland. De betere faciliteiten drijven al die snelle mannen naar Papendal, waar de Atletiekunie zijn topatleten heeft samengebracht.

Christopher George Paul (Chris) Garia (Willemstad (Curaçao), 16 december 1992) is een Nederlandse atleet, die zich sinds 2017 heeft toegelegd op de sprintnummers. Voor die tijd maakte hij als honkbal-international deel uit van de Major League Baseball-organisatie Texas Rangers en was hij lid van het Nederlands honkbalteam dat in 2016 kampioen werd bij het Europees honkbalkampioenschap in Hoofddorp.

Taymir Burnet 1 oktober 1992 (26 jaar), Willemstad, Curaçao is een Nederlandse sprinter. Hij won een bronzen medaille in de 4 × 100 meter estafette op de Europese kampioenschappen 2018. Bovendien vertegenwoordigde hij zijn land in hetzelfde evenement op de Wereldkampioenschappen 2017.

Hensley Paulina (Willemstad (Curaçao), 26 juni 1993) is een Nederlandse atleet, die zich heeft toegelegd op de sprintnummers. Hij veroverde een viertal nationale titels bij de jeugd en een bronzen medaille op de Europese kampioenschappen U23 in Tampere in 2013.

Churandy Thomas Martina (Willemstad, 3 juli 1984) is een sprinter uit Curaçao. Hij nam viermaal deel aan de Olympische Spelen. Tweemaal voor de Nederlandse Antillen (2004 en 2008) en tweemaal voor Nederland op de Olympische Spelen in Londen, in 2012, en in Rio de Janeiro in 2016. In Londen stond hij in de finales van de 100 m, 200 m en 4 x 100 m; in Rio de Janeiro in de finale van de 200 m. Martina is Nederlands recordhouder op de 60 m, 100 m, 200 m en de 4 x 100 m estafette en heeft daarnaast ook alle sprintrecords van de Nederlandse Antillen in handen.

KNAU-atleet van het jaar – 2012

Meest positieve BN’er – 2016