Raymi Sambo is een acteur, regisseur, schrijver en producent. Hij speelde in talloze televisieprogramma’s en theaterproducties zoals Spangas, All Stars, Het Klokhuis The Legendary Children en Amandla! Mandela. Daarnaast presenteerde hij Willem Wever, FF Zoeken en Met vlag en Rimpel.

Raymi heeft zijn stichting Raymi Sambo Maakt in 2003 opgericht om antwoord te kunnen geven op de groeiende intolerantie jegens bepaalde groepen in de samenleving die hij voelde en die tot op de dag van vandaag voortleeft. Met RSM maakt hij taboe en stereotype doorbrekende producties onder andere de voorstellingen F*ck the Police over etnisch profileren, Mijn (Bij)Vrouw over polygamie, Aan Niets Overleden over de schaamtecultuur rondom HIV en Aids en HUID! over discriminatie door gekleurde mensen onderling.

Jaarlijks organiseert RSM in samenwerking met de Melkweg het evenement Je SuiS…, een interdisciplinaire avond rondom een actueel binnenlands thema. Zwarte

Piet, Radicalisering en Gaybashing kwamen daarin onder meer langs. Met de filmversie van Aan niets overleden, een film met een all black cast, maakte hij zijn regiedebuut als filmregisseur. Binnen ACT, de belangenvereniging van acteurs in Nederland, zette hij een diversiteitstak op die vooral gaat over de rol van acteurs in het algemeen en meer kleur in de media in het bijzonder. Sambo initieerde in 2017 de Otto Sterman Oeuvre Award om mensen in de kunstsector te eren die in Nederland het pad vrij hebben gemaakt voor hedendaagse zwarte kunstenaars.

Onderscheidingen

Winq Diversity award 2019 voor meer zichtbaarheid in de kunsten voor en over de LHBTI gemeenschap.

In the Spotlight-award. De Vereniging Antilliaans Netwerk heeft de acteur, theatermaker en activist de award toegekend, die jaarlijks tijdens de Black Achievement Month wordt uitgereikt vanwege zijn inspanningen voor meer zichtbaarheid niet alleen voor donkere acteurs maar ook seksuele diversiteit.