In een gevecht met een monster, moet je uitkijken zelf geen monster te worden

Raynon Statie (25) kwam 5 jaar geleden vanuit Curaçao naar Nederland om te studeren in Den Haag. Hij studeert Cultureel Maatschappelijke Vorming op de Haagsche Hogeschool en is momenteel voorzitter van studentenvereniging ADSC – de Association of Dutch Caribbean Students. Raynon is tevens één van de organisatoren van het netwerkevent ‘Let Us Shine’ van Stichting Ocan en de Vereniging Antilliaans Netwerk op 28 oktober in Den Haag.

Raynon, kun je ons kort uitleggen wat er gaat gebeuren tijdens Let Us Shine?
“Let Us Shine is een netwerkevene- ment. Wij nodigen high achievers uit om in gesprek en debat te gaan met jonge entrepreneurs. Op die manier kunnen jongeren leren van de oudere generatie. Het is daarnaast een mak- kelijke manier om contact te leggen met andere ondernemers. Zelf heb ik ook al meegedaan aan een dergelijk event. In Curaçao gaan de meeste mensen na hun studie meteen voor iemand werken die al een zaak heeft. Door het bezoeken van een netwer- kevenement deed ik het idee op dat ik ook zelf meteen een bedrijf zou kunnen beginnen na mijn studie.”

Vind je het belangrijk dat er een Black Achievement Month wordt gehouden?
“Absoluut! Het is voor jongeren heel erg belangrijk om goede voorbeel- den te zien. De meeste mensen die hard werken, zie je niet. Die zitten op kantoor of zijn achter de schermen aan de slag. De Black Achievement Month schijnt het licht op hen en laat zien wat wij als zwarte gemeenschap allemaal bijdragen.”

Wie zijn jouw Black Achievers?
“Mijn ouders inspireren me. Die heb- ben mij ruimte gegeven om mezelf te zijn en ik leer veel van hen. Ik heb ook veel respect voor de Amerikaanse quarterback Colin Kaepernick. Hij wilde op een gegeven moment niet meer staan wanneer het Amerikaan- se volkslied werd ingezet aan het begin van wedstrijden. Hij deed dat uit protest omdat hij vindt dat Amerika zwarte mensen onderdrukt. Hij sprak zich ook uit over de strijd tussen de zwarte gemeenschap en de politie. Door zijn uitspraken wil geen team hem meer aannemen. Hij werd daardoor bekend en zijn shirt werd het meest verkocht op een bepaald moment. Onze voorbeelden of leiders wor- den vaak bestraft voor hun daden en woorden. Kaepernick wist wat de consequenties zouden kunnen zijn en toch deed hij het. Ik kijk ook heel erg op naar een zwarte leider als Man- dela. Die bleef zichzelf ondanks alles wat hem werd aangedaan. Mijn opa zei altijd: “In een gevecht met een monster, moet je uitkijken dat je zelf geen monster wordt.” Dat vind ik een belangrijke boodschap voor ons.”