Ik ben zelf mijn grootste voorbeeld

Remy Tilburg (28) is een drukbezet man. Hij is model, fotograaf en professioneel danser. Momenteel is hij geëngageerd bij het Rotterdamse gezelschap Conny Janssen Danst. Tijdens de Black Achievement Month is hij panellid bij de conferentie over de ‘representatie van zwarte esthetiek in dans en ballet’ bij de Stopera in Amsterdam op zondag 15 oktober.

Remy, waarom ben je danser geworden?
“Ik ben ooit begonnen als kok, maar ik ben altijd op zoek geweest naar datgene wat mij als mens definieert. Ik ben altijd op zoek geweest naar mezelf. Iedereen moet geld verdie- nen en carrière maken. Maar ik wil niet iets doen omdat het moet. Ik wil graag iets doen wat ik leuk vind en voor mij is dat dansen. En sinds ik daarmee ben begonnen doe ik alleen nog maar wat me aanspreekt. Inmid- dels heb ik er ook mijn beroep van kunnen maken en dat is helemaal te gek!”

Waarom vind je het belangrijk dat de Black Achievement Month wordt georganiseerd?
“Normale mensen die hard werken verdienen een podium om te laten zien wat ze doen. Het gaat juist niet om succesvolle mensen die je voorbij ziet komen op televisie, maar om die Black Achievers om je heen. Die vind je in alle lagen van de bevolking. Het is mooi dat de Black Achievement Month deze mensen in de spotlight zet.”

Wie zijn jouw zwarte rolmodellen?
“Het klinkt misschien gek, maar ik ben mijn eigen voorbeeld. Ik hou mezelf een spiegel voor en probeer zo iets van mezelf te maken. Mijn moeder heeft een grote bijdrage geleverd aan mijn ontwikkeling, maar ik heb geen vader. Daardoor heb ik nooit direct een voorbeeld gehad. Misschien ben ik daarom zo gefocust op mezelf. Ik haal energie uit eten en liefde, uit dansen en fotografie. Ik probeer van al mijn ervaringen iets te leren: van de goede dingen, maar vooral ook van de slechte dingen. Op die manier probeer ik een beter mens te worden.”

Hoop je dat je anderen inspireert met jouw manier van leven? Dat je zelf misschien een rolmodel bent voor anderen?
“Ik hoop dat ik mensen inspireer om naar zichzelf te kijken. En andersom geldt dat ook. Ik kijk naar de mensen in mijn omgeving, de mensen die ik leer kennen, en probeer te leren van hoe zij het doen en van hoe zij in het leven staan. Wat dat betreft is iedereen een rolmodel. Maar mijn grootste voorbeeld blijf ik zelf.”