Seada Nourhussen) is geboren in 1978 in Ethiopië. Ze vluchtte met haar moeder, broers en zussen voor het regime in Ethiopië om zich te herenigen met haar vader in Nederland. Ze is een schrijver, journalist en opiniemaker. Sinds februari 2018 is zij hoofdredacteur van OneWorld. Zij is op dit moment de enige zwarte vrouwelijke hoofdredacteur van een opiniërende mediatitel.

Opleiding: Journalistiek

Carrière

Nourhussen was twee jaar redacteur bij de Volkskrant en werkte bij de cultuurredactie van Elsevier. In 2006 werd ze binnenlandverslaggever en daarna acht jaar Afrikaredacteur van Trouw. Vanaf 2016 schreef zij eens in de twee weken een column, waarin ze zich bezighield met de eenzijdige beeldvorming van Afrika en later ook met racisme in Nederland. Aanvankelijk bleef ze deze columns schrijven toen ze hoofdredacteur werd van OneWorld.

In november 2018 gaf ze haar column op, onder meer wegens de vele racistische reacties en dreigementen die ze ontving. Ruim negentig journalisten en opiniemakers verklaarden zich in een open brief in de solidair met Seada Nourhussen. Zelf gaf Nourhussen aan dat een groot deel van de ondertekenaars haar strijd tegen racisme niet onderschrijven en schreef ze in een artikel in OneWorld dat de voornaamste reden voor haar vertrek was dat ze vanuit de redactie en de ombudsman van Trouw te weinig bewustzijn voelde voor haar kwetsbare positie als zwarte, vrouwelijke opiniemaker. Die informatie had de hoofdredactie van Trouw bewust weggelaten uit de bekendmaking van haar vertrek.

Naar aanleiding van Nourhussens vertrek bij Trouw pleitte Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ voor betere bescherming van journalisten tegen racistische en bedreigende reacties op hun artikelen. Nourhussen liet zelf weten door de NVJ niet te zijn geholpen toen ze met onbegrip van de leiding van Trouw te maken had en bij de vakbond aanklopte.

Prestaties:

Ze speelt een actieve rol in het Nederlandse debat over Afrika en racisme en treedt geregeld op als panellid bij of leider van debatten. Ze is (co)auteur van diverse boeken, onder andere Bloedmobieltjes, Coltan in Congo, en nu de bundel Zwart. In 2015 ageerde ze met Anousha Nzume, Arzu Aslan en Mariam El Maslouhi tegen de witte standaard in onze samenleving in

het spraakmakende interview ‘Witte mensen moeten eens luisteren’ in NRC Handelsblad.

Met OneWorld wil ze niet alleen ongehoorde stemmen uit gemarginaliseerde groepen podium geven, maar ook een nieuwe generatie mediamakers klaarstomen die gaan bijdragen aan verandering in het medialandschap.